Петкова вижда еко ползи от нова ядрена мощност

Оптимист съм за "белене" споделя енергийният министър

Петкова вижда еко ползи от нова ядрена мощност | StandartNews.com

Енергийният министър Теменужка Петкова очаква изграждането на нова ядрена мощност в Белене, тъй като тя ще реши не само електроенергийното бъдеще на България, но също и проблемите със замърсеността на въздуха и въглеродните емисии. Това сподели Петкова в интервю за предаването „Офанзива“ по Канал 3.

"Оптимист съм за „Белене“. Стратегически инвеститори искат да са „Росатом“, „Фраматом“, „Дженерал Електрик“ и др. водещи компании. Каквото предвижда решението на парламента, това можем да предложим на инвеститорите. Удължаваме срока на експлоатация на шести блок с 10 години за първи път. Техният полезен живот може да е удължен с още 30 години. Всички стрес тестове показват, че работи при най-високите стандарти", допълни Теменужка Петкова.

"Подготвили сме проект на интегриран план "Климат-енергетика", съгласно него сме посочили енергийния ни баланс, там залагаме на въглищните централи. Те са в много добро техническо състояние, имаме запас на лигнитни въглища. Предвиждаме и изграждане на нова ядрена мощност, ще е решение за въглеродните емисии и чистотата на въздуха" каза Петкова.

"Спазихме изцяло европейското законодателство в областта на общ. поръчки. Имаше прозрачна процедура. Наложи се да бъде забавен процеса заради обжалване и на двата консорциума. Преди 2 седмици бе подписан договора с "Аркад" и консорциума му. Предвидена е реализация на проекта до 150 дни за първите 38 км., поставили сме своите изисквания за максимална мобилизация и съкращаване на работния процес", каза Петкова.

"За "Южен поток" трябваше да бъде следвано стриктно законодателството. А ние се стремим да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа. С концепцията за газоразпределителен център на наша територия сме много близо до тази цел. Искаме да създадем борса за търговия с природен газ, което ще е сериозна крачка. Това е липсващата структура, вървим бавно, но уверено напред", заяви Петкова.

"Благодаря на всички, които подкрепиха промяната в закона. Проектите в природния газ се развиват динамично, не може да стоим, трябва да рискуваме, за да не се окажем заобиколени от всички проекти, които се развиват около нас. Работим България да запази мястото си в газовата карта на Европа, изграждаме интерконектора с Гърция, разширяваме газопреносната инфраструктура, "Булгартрансгаз" ще участва на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, ще имаме възможност за доставка на природен газ по различни маршрути. Ако Русия спре да подава газ, ще се освободи място и ще направим търг, пак ще можем да черпим изгоди", уверява тя.

"Договорите с американските централи са дългосрочни и са за изкупуване на електрическа енергия.  Миналата година платихме 364 млн. за да може централата ТЕЦ Марица Изток-2 да работи една година. Цената на електрическата енергия се определя от два компонента – енергийният и цената "задължение към обществото". В нея се включват всички разходи на обществото към производството на електрическа енергия, която ползва преференция, както и разходите от договорите с американските компании. Пълната либерализация на пазара значи повече конкуренция и по-ниски цени", завърши министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай