Събота,

Петкова скочи срещу хули на БСП за енергетиката

От: Редактори -
253
Петкова скочи срещу хули на БСП за енергетиката
A
A
A

Енергийният министър Теменужка Петкова се възмути от отправени по-рано днес обвинения от страна на БСП, че енергийният сектор у нас се управлява лошо. Петкова припомни, че през 2014 г. е заварила енергетиката в далеч по-сложно състояние.

„Очевидно предизборната кампания е в своя пик, ако съдим по казаното днес от страната на БСП. Явно колегите имат доста къса памет, защото, когато поехме ресора през ноември 2014 г., ситуацията беше изключително тежка. Дефицитът в „Национална електрическа компания“ ЕАД надхвърляше 800 млн. лв., задълженията към т.нар. американски централи бяха застрашителни, междуфирмената задлъжнялост – също, работата на целия сектор беше блокирана“, каза енергийният министър на нарочна пресконференция.

Тя припомни спешните промени в Закона за енергетиката, създаването на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, оценено високо от Световната банка, както и промените, свързани с дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране като ключови стъпки за нормализиране на ситуацията в сектора. 

Средната цена на електроенергията за периода юни-август по официални данни е 48,59 евро, в Румъния тя е 49,86, в Унгария – 50.14 евро. Това е статистиката, която отговаря на обвиненията на БСП, че цените на електроенергията у нас през този период са най-високите в Европа. Петкова припомни, че именно по време на управлението на правителството на Борисов е създадена Българската независима енергийна борса и либерализацията на енергийния пазар е навлязла в решителната си фаза.

По отношение на твърденията от страна на БСП, че държавните дружества са излезли „в почивка“, което е дало възможност на други мощности да се включат на пазара, Петкова припомни, че става въпрос не за почивки, а за планови годишни ремонти. Те се оповестяват година по-рано и са пряко свързани с техническата възможност на мощностите да работят нормално, уточни енергийният министър.

Ние неведнъж сме искали американските централи да бъдат вкарани в норми, казаха от БСП по-рано през деня. В тази връзка Петкова припомни, че през 2014 г. ДКЕВР е постановил цените да се намалят, но НЕК да продължи да изкупува електроенергията на тези централи по старите, по-високи тарифи. В резултат на този популистки ход НЕК за няколко месеца натрупа дефицит от стотици милиони левове, припомни Петкова. Тя допълни постигнатото през 2015 г. предоговаряне на цените за разполагаемост с двете централи, в резултат на което днес НЕК им плаща със 100 млн. лв. годишно по-малко. 

Енергийният министър призова всеки, който има съмнения за поведението на участници на пазара, да сезира КЕВР и припомни, че тя лично е направила това за цените на борсата на 3 юли, когато в рамките на няколко часа цената отбеляза рекорд.

По отношение на обвиненията от страна на БСП, че „компании, свързани с определен концесионер, дължат на държавата стотици милиони за предоставени въглищни концесии“, енергийният министър припомни, че всички въглищни концесии са предоставени с решения на Министерския съвет в периода 2002 – 2007 г. вкл. През 2014 г. имаше натрупани около 4 млн. лв. задължения по един концесионен договор, но през май 2015 г. успяхме да ги съберем на база на договор за цесия.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“ е максимално публична и прозрачна и в нея може да заяви интерес за участие всеки, който прецени. Така Петкова коментира изявлението на БСП, свързано с участие на бизнесмена Христо Ковачки в процедурата.

Изказванията, че произвеждаме електроенергия, която продаваме евтино в Гърция, противоречат на принципите на ЕК за общ пазар, коментира Петкова друго обвинение от страна на БСП.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички