Петкова ще брани въглищните централи докрай

Тя е категорична, че тези централи си остават базови за енергийната система на България

Петкова ще брани въглищните централи докрай | StandartNews.com

Бъдещето на въглищните централи на България е ясно и то е гарантирано, предвид важността им за енергийната система на страната. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, като посочи, че и решението на парламента от тази седмица е в подкрепа на усилията на правителството.

В Коментар за тези централи с оглед на "зелената сделка" на Еврокомисията, Теменужка Петкова бе категорична, че тези централи си остават базови за енергийната система на България. "Енергийната стратегия се определя от Народното събрание и се изпълнява от Министерския съвет - парламентът много ясно на 31 януари изрази своята позиция. Темата за въглищните централи е много важна и много болезнена в българската енергийна система, те са базови, над 40% от електрическата енергия осигуряват, а през зимата - над 60%", подчерта Теменужка Петкова в интервю за предаването "Беновска пита" по Канал 3.

"Смея да твърдя, че взетото с единодушие решение на парламента, ние, като правителство, ще защитаваме тези централи и да ги отстояваме пред Еврокомисията. За нашите въглищни централи съществува възможност да минат на природен газ, но и той отделя емисии. Така че когато се говори за целите на Европа за нулеви емисии до 2050 г., трябва да си направим своите цели и анализи, за да постигнем целите и на Европа", изтъкна енергийният министър.

Тя увери, че правителството ясно е заявило позицията си по този въпрос: "Според еврорегламентите до края на 2019 трябваше да са окончателните варианти "климат-енергетика". Ние ясно сме посочили, че въглищните централи ще са основни мощности до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Ще работим в тази посока, хората трябва да са спокойни и за работните си места", подчерта Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай