Петков свали маските, каза какво ще правят с българските служби

Страната ни трябва да отстрани подкрепяните от Москва агенти

Петков свали маските, каза какво ще правят с българските служби | StandartNews.com

Страната ни трябва да приоритизира реформата на службите си за сигурност и да отстрани подкрепяните от Москва агенти, ако се надява на успех в амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Брюкселското издание "Политико" пише, че в интервю в централата на своята партия в София "43-годишният лидер на "Продължаваме промяната", която сформира антикорупционен съюз с "Демократична България", е казал, "че разузнавателните служби отчаяно се нуждаят от реформа".

Авторът Антоанета Руси отбелязва, че "в хаотичните, често изпълнени с насилие, години след падането на комунизма, агенти от апарата за държавна сигурност на България изиграха огромна роля в създаването на могъща мафия - занимаваща се с изнудване, търговия с наркотици и оръжия - която все още има всепроникваща власт в националната политика и съдебната система. Много от станалите известни апаратчици от Държавна сигурност и мафиоти имаха тесни връзки с Москва".

Мисля, че има заложени рискове в нашите служби за сигурност, каза Петков. "Искаме да ги реформираме."

Целта е част от план от седем точки, включващ пътна карта за съдебна и конституционна реформа, който партията на Петков представи на дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов в петък, която е партньор на антикорупционния алианс в сегашното правителство, встъпило в длъжност на 6 юни, отбелязва "Политико".

За да се реформират разузнавателните служби, Петков заяви, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначаването на началниците на отделните служби за сигурност. В момента задължението е на президента, понастоящем Румен Радев, който се смята за промосковски настроен. Петков иска то да е в ръцете на парламента. Правителството планира да уволни назначените от Радев, който има двусмислено отношение към мястото на България в НАТО и е враждебен към въоръжаването на Украйна, се отбелязва в статията.

Втората стъпка, продължи Петков, ще бъде проверка на всички служители в апарата за сигурност за провеждане на "тестове за почтеност и етичност".

"Ако можем да направим и двете неща, голяма част от влиянието на Русия ще бъде намалено", добави той. Москва използва "корупцията, за да маневрира във външната си политика", каза Петков. "Когато влязохме в битката с корупцията, не знаехме, че ще се борим директно с Москва, но се оказа, че това е една и съща битка."

Радев реагира с възмущение на идеята, че разузнавателните служби се нуждаят от промяна, като каза, че те вече са "сериозно реформирани" и обвини партията на Петков, че се поддава на чужд натиск - имайки предвид САЩ и ЕС, посочва "Политико".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай