Петък, 13-ти, се оказа фатален за Петко Салчев

Привикаха го спешно в народното събрание

Петък, 13-ти, се оказа фатален за Петко Салчев | StandartNews.com

Народното събрание предсрочно прекрати мандата на Петко Салчев като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), считано от 13 януари 2023 г. Това стана с гласувано проекторешение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК, предаде БТА.

Решението бе гласувано със 149 гласа "за", без - против и 26 "въздържали се".Постъпилото предложение за решение за предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса бе внесено от народните представители Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев ("Продължаваме Промяната"), Александър Симидчиев ("Демократична България") и Николай Благоев ("Български възход").

Преди това точката бе включена в дневния ред от законодателната програма за днес със 148 гласа "за", "против" - 25 и петима въздържали се.

Депутатите гласуваха и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев да бъде поканен в пленарна зала, след което Желязков обяви почивка, за да може в това време проф. Салчев да пристигне в сградата на Народното събрание.

В мотивите на проекторешението пише, че е нарушен диалогът между управителя на Здравната каса и Българския лекарски съюз (БЛС) и трябва да "бъде възобновен във възможно кратки срокове". Така между институцията и съсловната организация не може да бъде постигнато съгласие по договаряне на т. нар. Национален рамков договор за следващите две години. Това е споразумение между държавата и лекарски организации за правилата на работа и цените на медицинските процедури в здравната система.

"Неосигурявайки и като не полага достатъчно усилия за осъществяване на нормален диалог с БЛС, управителят на НЗОК системно не изпълнява задълженията си", пише още в мотивите на проекторешението.Посочва се още, че откакто е на поста, Петко Салчев не е представял на Надзорния съвет на здравната каса (в него участват представители на Касата, министерства, синдикати и неправителствени организации - бел. авт.) доклади от проверки в болници, които са харчили повече отколкото е по предварителни индикатори, както и дали са открити нарушения. "Не е създал база данни и не поддържа такава - няма механизъм и контрол на изразходваните средства; няма информация влагат ли се лекарствените продукти и медицинските изделия и какъв е терапевтичният ефект от лечението на децата; няма проследяемост от влагането на неразрешените лекарствени продукти", пише още в мотивите.

В доклада на комисията по здравеопазването се посочва, че на управителя на касата е била дадена възможност да изрази свое становище в рамките на провелите се изслушвания в Комисията по здравеопазване. Сред констатациите за нарушения в доклада на комисията се посочва, че народните представители на парламентарните групи от комисията по здравеопазване са изразили единодушно становище, че е нарушен диалогът между управителя на НЗОК и Българския лекарски съюз (БЛС).

Антон Тонев каза преди гласуването, че са длъжни като народни представители да бъдат активни и да вземат решение, за да дадат възможност за отпушване на преговорния процес за НРД.

Костадин Ангелов каза, че днешното решение не е свързано с нито един личен мотив. Той изтъкна, че проф. Салчев е добър професионалист, добър администратор и каза, че липсата на нормален диалог между управителя на НЗОК и БЛС поставя под съществен риск здравните услуги, като по този начин се рискува и подписването на НРД.

Проф. Салчев заяви, че на 13 март 2020 г. е бил предложен да бъда избран за управител на НЗОК, а на 13 януари го освобождават. Той посочи, че всички мотиви в доклада на комисията не са доказани документално и не приема, че не е изпълнявал задълженията си като управител на НЗОК системно.

Диалогът изисква две страни, каза проф. Салчев, след което добави, че има 14 анекса, сключени с БЛС от назначаването му като управител. Проф. Салчев попита защо само една организация иска оставката му. Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция, заяви той в пленарна зала.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай