Пеевски: Предоставяме допълнителна помощ за Украйна

Евроатлантическият път на България е неотменим, каза депутатът от ДПС

Пеевски: Предоставяме допълнителна помощ за Украйна | StandartNews.com

Предоставяме допълнителна помощ на Украйна. Това съобщи народният представител от ДПС Делян Пеевски в отговор на журналистически въпрос в парламента по повод проекторешение, внесено в от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Пеевски е един от вносителите на проекта.

В помощта няма нищо много различно от преди – боеприпаси, неизправни ракети. Разбрах, че БСП са създали някакво очакване и някакво напрежение, но не виждам за какво е то, коментира Пеевски.

С проекторешението се предлага да предадем на Украйна излишъци от боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45мм, който е стандартен за НАТО, както и неизправни зенитни управляеми ракети, които Украйна може да ремонтира и използва.

Попитан вижда ли заради местните избори опасност за диалога между формациите, които в момента управляват държавата, Делян Пеевски коментира: „Не виждам никакъв проблем. Местните избори и централното управление нямат нищо общо.”.

На въпроса: „Може ли ДПС да е балансьорът, ако тръгнат спорове между двете страни – ГЕРБ и ПП-ДБ?”, народният представител подчерта: „В тези отношения – не. Но за всичко важно за държавата и за нейния евроатлантически път, ние ще бъдем балансьор”.

Помолен да обясни сроковете за промените в Конституцията, Делян Пеевски съобщи, че на 6 октомври 2023 г. ще бъдат приети измененията на първо четене.

„Но то не се счита точно първо четене, защото ако не се съберат ¾ от гласовете на народните представители, приемането се отлага с два месеца. Затова реалното първо четене ще бъде на 6 декември. След това на 13 декември ще има заседание на Комисията по конституционни въпроси, на 14 декември ще е второто четене, а на 15 декември – третото.

Убеден съм, че никой няма да си позволи да спре атлантическия път на България, категоричен бе той.

Попитан защо отварянето на Руската църква в София е важно, Делян Пеевски заяви: „Всяка църква ни е важна. Не може да има заключени храмове. Благодаря на патриарх Неофит, въпросът беше решен”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай