Неделя,

Паси: С Русия се говори с уважение и въоръжение

От: Редактори, сн. БГНЕС -
Паси: С Русия се говори с уважение и въоръжение
A
A
A

Има едно правило в дипломацията, което трябва да бъде прилагано към Русия, специално към Русия и към други велики сили, но специално към Русия и специално в Черно море - с Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение. Това коментира пред БНТ бившият външен министър Соломон Паси. Украйна нямат и двете, допълни той.

„Погледнете в Черноморския регион въоръжението на Русия - то е три пъти по-голямо отколкото въоръжението на Румъния, България и Турция взети заедно. Това е огромната причина за нарастване на апетита на Русия в Черноморския регион и единственото лекарство срещу този апетит това е повече постоянно стационирано въоръжение на НАТО, на Запада, на ЕС в Черноморския басейн“, обясни тезата си Соломон Паси.

Той определи като "безсмислици" призивите за пращане на кораби в Азовско море.

Да изпратиш военни кораби, които няма да използваш, това се нарича блъф. С руснаците да се блъфира е напълно ненужно и контрапродуктивно, с тях трябва да се разговаря от положението на равнопоставеността. В момента Запада и Русия не са равнопоставени в Черноморския басейн и това, което ние спешно трябва да направим - нови черноморски бази на НАТО в Черноморския басейн, включително около Варна и Бургас.

Украйна има възможност да се реформира, вътре могат да се направят "феноменални" реформи, които обаче не текат, обясни Паси. Трябва да има ясен план за действие, категоричен е той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички