Първи скандал с втория ешелон

Критикуват вицепремиера Христо Иванов заради дъщерята на Величко Адамов

Първи скандал с втория ешелон | StandartNews.com

ВиК-Добрич подля вода на зам.-министър Радослав Русев

София. Назначаването на зам.-министрите в кабинета "Близнашки" потегли със скандал. Оказа се, че едно от новите попълнения на Министерството на регионалното развитие - Радослав Русев, е бил даден на прокурор от предходния министър на МРР Десислава Терзиева. Мотивите за това са били, че не се е справил с ръководството на ВиК-Добрич и е оставил дружеството с високи загуби на вода и влошени финанси. В направения от него отчет за загубите на дружеството пък са "липсвали" 2 млн. лева.

Русев е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените задължения на дружеството са били около 26,7 млн.лв. Извършената проверка е показала обаче, че дълговете възлизат на 28,730 млн. лв., обясни преди година Терзиева. Според нея "натрапеният преди 10 месеца специалист от София" не е управлявал добре ВиК-Добрич. Вчера Русев обаче бе представен като добър експерт, дългогодишно работил в сферата на ВиК от новия министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. "Русев е дългогодишен специалист и неговата задача ще е да рестартира спрялата реформа във водния сектор. Той е управлявал успешно ВиК-Добрич и е успял да стабилизира дружеството в периода, когато то е било в най-тежко финансово състояние", обясни Захариева. Вчера тя представи и останалите 3-ма свои заместници.

За това да се пребори да размрази най-бързо спрените пари по двете оси на ОПРР и да подготви новата програма ще отговаря Йорданка Чобанова. Мисията да ускори големите инфраструктурни обекти, сред които и забавеното изграждане на отсечки от "Струма" и "Марица", е поверена отново на инж. Ангел Петров. Той бе зам.-министър и в първия служебен кабинет. Петров е започнал като млад специалист изграждането на магистрала "Тракия" преди 45 г. и има най-голям принос за довършването й преди година, обясни Захариева. В Министерството на инвестиционното проектиране е назначен само един зам.-министър. Арх. Георги Савов ще се опита през следващите месеци да осигури по-добра бизнес среда, да намали бюрокрацията и административната тежест.

Пътната агенция се поема отново от инж. Лазар Лазаров, който е безспорен експерт, добре познат и ценен в гилдията. ДНСК се поема от стария-нов началник Милка Гечева.

Бивши зам.-министри от служебното правителство на Марин Райков и необвързани партийно професионалисти. Като цяло това е профилът на назначения от премиера проф. Георги Близнашки втори ешелон на изпълнителната власт.
Новият зам. финансов министър Теменужка Петкова е дългогодишен служител на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/, където е работила като държавен вътрешен одитор, началник-отдел, директор на дирекция, а от август 2010 г. до юни 2013 г. - и като директор на АДФИ. Магистър е по "Финанси и контрол" от УНСС.

Във Външно министерство някогашната заместничка на Соломон Паси Катя Тодорова сега ще е вице на Даниел Митов. Тя е юрист по образование, но е дипломат от кариерата. Най-вероятно Тодорова ще отговаря за организацията на изборите в чужбина. Другият почти сигурен заместник на Митов ще е дипломатът от кариерата Валентин Порязов.
Зам.-министър на транспорта става Камен Спасов, дипломиран инженер с ценен опит в областта на електронното правителство, оперативната съвместимост и информационната сигурност. В момента е доцент във Факултета по математика и информатика на СУ.

В Министерство на земеделието влиза бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра "Лесовъдство" в Лесотехническия университет доц. Георги Костов. Другият заместник Марина Бракалова пък е изградила кариера на мениджър, консултант и оценител по проекти Фондация за общностно развитие "ФОРА", Американския Червен кръст, UNDP, USAID и др.

В социалното министерство е назначена бившата образователна зам.-министърка /2010-13 г./ Петя Евтимова. Тя е юрист по образование и почти цялата й трудова кариера преминава на различни експертни и ръководни длъжности в МОН.
В здравното ведомство се завръща Лидия Нейчева, управител на МБАЛ "Токуда Болница София" АД. В служебното правителство с премиер Марин Райков тя държеше ресорите "Лекарства и медицински изделия" и "Обществени поръчки".

Оставам да стърча като гръмоотвод, заяви служебният министър на правосъдието Христо Иванов. Той обяви имената на своите заместници, но по-късно се оказа, че процедурата не е завършена. Единият заместник е Аглика Адамова, дъщеря на скандалния ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, чието име нашумя в съдебната афера с Красьо Черничкия. "Лично аз намирам за изключително лош вкус да се атакуват хора заради родителите им. Просто да си говорим за това кой чий син е просто е срамно, наистина", заяви служебният вицепремиер по повод критиките за Адамова. Иванов подчерта, че опитите за атака на Министерство на правосъдието вече отиват твърде далеч. Аглика Адамова е съдия от Административен съд София-град, а другият заместник - Петко Петков, е съдия от Софийския районен съд.

Президентски кадър при военните

Зам. военният министър Павел Анастасов е част от екипа на Плевнелиев още по времето, когато държавният глава е бил строителен министър. След това ръководи звено "Стратегически политики, анализи и прогнози" в Президентството. Вторият заместник във военното ведомство е доц. Десислава Йосифова. Тя е член на Академичния съвет на висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и ръководи катедра "Счетоводство и контрол" в университета. Преподава и във ВТУ "Тодор Каблешков", а образованието си е завършила в УНСС.

Немски възпитаник поема дознанието в МВР

Немският възпитаник Андрей Янкулов поема дознанието като служебен зам.-министър в МВР. Прокурорът от Софийска районна прокуратура (СРП) е малко над 30 г., работи досега в трети отдел на СРП. Там са общоопасни и други престъпления - транспортните, от които най-голям е делът на шофирането в пияно състояние, хулиганството, държането на наркотици.

Янкулов става известен, когато прекратява производство по сигнал на шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев срещу публикации на в. "Труд" и "24 часа". Според новия зам.-министър основният проблем в полицейската работа е, че на практика са на двойно подчинение. От една страна, над тях са "полицейските началници, чийто интерес е да обслужват статистиката на МВР", но в същото време по закон са задължени да изпълняват указанията на прокурора.

Юпито Филип Гунев, другият заместник на Йордан Бакалов, пък е спец по корупцията и борбата с мафията. Той има две магистратури по социална антропология от Лондонския икономически университет и международни отношения от Колумбийския университет в САЩ. След това завършва и докторантура по социология в Лондон. Участваше и в кабинета на Марин Райков.

А колегата му Кирил Хаджихристев е един от уважаваните шефове на полицейската дирекция в Смолян. От 2001 до 2009 г. ръководи регионалното звено "Борба с организираната престъпност". През януари 2009 г. оглавява дирекцията със заповед на сегашния лидер на БСП Михаил Миков, но е свален от поста миналия септември. Ръководената от него дирекция имаше слава на първенец в разкриваемостта на престъпленията в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай