Първи реакции за Главчев премиер. Три партии място не си намират

Най-силно подскачат ПП и БСП

Първи реакции за Главчев премиер. Три партии място не си намират | StandartNews.com

Димитър Главчев има седем дни, за да предложи своя служебен кабинет, след като в днес това му бе възложено от президента Румен Радев. Късно в петък държавният глава обяви председателя на Сметната палата за кандидат за служебен министър-председател.

Как реагираха партиите?

Тома Биков – ГЕРБ: Няма договорка с Борисов

"Няма договорка между Бойко Борисов и президента Румен Радев за кандидат за служебен премиер да бъде посочен Димитър Главчев, за което днес намекват от ПП-ДБ", категоричен беше Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС.

Той припомни, че текстовете за промени в Конституцията са били предложени от ПП-ДБ, а ГЕРБ не смята да предлага експерти за служебното правителство.

"Ние не се бъркаме в служебни правителства, защото ние нямаме президент, откакто свърши мандата на господин Плевнeлиев", добави депутатът пред БНР.

„Не мисля, че ще му предлагаме, защото ние влизаме в предизборна кампания и по-скоро ще търсим експерти за кандидати за народни представители“, отговори той на въпроса дали от формацията ще предлагат експерти за служебния кабинет.

Румен Христов – СДС: Отговорен и принципен човек

"Димитър Главчев, когото познавам, е един изключително отговорен и принципен човек. Надявам се да свърши съвестно задълженията, които поема и да проведе едни честни избори, които са в полза на всички политически формации", коментира председателят на СДС Румен Христов, чиято партия в момента е в парламентарна коалиция с ГЕРБ.

„Доколкото разбрах от президента, той е единственият, който е приел тази тежка задача. Второ – право на президента е да избере измежду десетте посочени лица, които биха могли да заемат тази позиция, кой ще бъде избраният“, допълни Христов.

Кирил Петков – ПП: Ярко политическо лице

"Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ, коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" Кирил Петков. И е категоричен, че сега главната задача е да има честни избори.

"Така че, следващите двама министри на МВР и на електронното управление ще покажат в каква посока ще се движат, ще има ли много купен вот, дали пак ще бъдат изгорени 400 хиляди гласа на българските граждани. Изборът беше на президента, така че следим внимателно. Сега трябва да се поеме отговорността от премиера. Ние много внимателно ще следим избора на министри в служебния кабинет", добави Петков.

Корнелия Нинова – БСП: „Промяната” върна Борисов на власт, Радев го бетонира

"ПП-ДБ върнаха Борисов на власт, а Радев го бетонира", смята лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Скритата досега сглобка между президента и Борисов вече е явна. Главчев е 200 процента ГЕРБ. Ще прави това, което му нареди Борисов. Изборите няма да са честни. Организираме се да дадем отпор. БСП останахме единствената алтернатива. Всички други се продадоха", посочи още Корнелия Нинова.

Костадин Костадинов – „Възраждане”: Има договорка

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че ПП-ДБ са виновни за политическата ситуация в страната.

„Благодарение на ПП-ДБ ще имаме служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС защото те работят добре заедно, в синхрон. Предложението за възможен кандидат за министър-председател беше на ПП-ДБ, промените в Конституцията, които бяха направени, бяха по тяхна идея, тяхна беше идеята да се включи председателят на Сметната палата. Ние говорихме с тях предварително, предупредихме ги, те ни казаха, че нямаме основание за притеснение, защото се били договорили - щели да ги сменят”, заяви Костадинов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай