Първи имена за министри на Главчев. Големи изненади

Председателят на Сметната палата излезе в неплатен отпуск

Първи имена за министри на Главчев. Големи изненади | StandartNews.com

Първи имена за служебни министри в кабинета, който Димитър Главчев ще предложи, обиколиха коридорите на властта. Председателят на Сметната палата излезе в неплатен отпуск днес, за да завърши процедурата по съставяне на служебно правителство. В събота Главчев получи от президента Румен Радев мандат за сформиране на временен кабинет, който да подготви изборите за парламент. Главчев заяви, че екипът му ще е от експерти, които ще са равно отдалечени от всички партии.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма изненада! Ето къде премиерът Главчев реди кабинета (СНИМКИ)

Именит лекар се спряга за здравното министерство. Сегашният министър Христо Хинков обяви, че не иска поста, още докато се говореше за ротация. Причината е липса на политическа подкрепа от всички страни.

ВИЖ ОЩЕ: Главчев обяви важен ход! Каза как ще събира кабинет

Д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”, е кандидатът за здравен министър. Той бе предложен за поста в несъстоялия се кабинет „Габровски”. Очаква се още имена от този министерски състав, предложен от видния неврохирург, да влязат в служебното правителство. През 2022 г. ГЕРБ номинира проф. Николай Габровски за премиер и той предложи правителство, което обаче не получи подкрепа в пленарната зала. Екипът бе саботиран от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”.

Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров се спомена за спортен министър. Но тъй като това стана на 1 април, не е ясно шега или не е номинацията. "Живи и здрави да сме, ще видим", лаконично коментира за Plovdiv24.bg самият Димитров и припомни, че съвсем неотдавна е започнал работа в светата пловдивска  митрополия след лична покана от митрополит Николай.

Туристическият бранш се обедини и всички организации в индустрията издигнаха повторно кандидатурата на д-р Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм, за туристически министър.

От досегашните министри земеделският шеф Кирил Вътев заяви готовността си да остане на поста, но не е ясно дали Димитър Главчев приема кандидатурата му. За сметка на това пък бъдещият служебен премиер бил склонен да покани МВР-шефа Калин Стоянов да остане начело на ведомството.

Главчев трябва да е готов с екипа си до събота, когато обеща да го представи на Румен Радев.

Засега кандидатът за премиер запазва пълно мълчание. В неделя Главчев написа кратко във Фейсбук, че разговорите вървят добре и качи снимки на водопад, тъй като Главчев е любител на природата и планините и често показва в социалните мрежи преходите, които прави.

В същото време четирима сегашни министри обявиха, че няма да останат в служебния кабинет. Позицията им бе странна, тъй като никой не ги е канил да продължат работата си.

Това са министрите на отбраната Тодор Тагарев, на регионалното развитие, на правосъдието Атанас Славов, и на спорта Димитър Илиев.

Цеков и Славов ще се върнат в парламента, където бяха депутати.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай