Първанова зове да спрат коментарите за "ушите"

МВР и прокуратурата коват нови правила за СРС, Борисов ги подкрепи

Първанова зове да спрат коментарите за "ушите" | StandartNews.com

София. Фронт ще мачка бръмбарите. Държавата започва да попълва "сивите пространства" в законодателството за Специалните разузнавателни средства. Мярката идва, след като само за 10 дни в страната се завихриха няколко скандала, свързани с разследванията за нерегламентирано подслушване в МВР, сигнали за корупция срещу отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров, както и аудиозапис от къщата на експремиера Бойко Борисов в Банкя.

Вътрешното министерство вече пише промени в спецзакона, както и в Закона за МВР. Те ще бъдат стиковани с експерти от прокуратурата, а малко преди вота на 12 май министър Петя Първанова трябва да разпише и новите правила за действие при разрешение за ползване на СРС.

"Ние, моето правителство, поехме ангажимент, че ще направим честни, прозрачни и демократични избори. Ще създадем условия за тях, но могат ли да бъдат честни избори, в рамките на които някои политически сили хранят обществото със скандали", попита служебният премиер Марин Райков на съвместна пресконференция с главния прокурор Сотир Цацаров и с Първанова.

Премиерът обяви, че не знае дали разговорът в Банкя между Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов е бил проведен в излезлия в публичното пространство вид. "При всички положения, ако става дума за записан разговор без негово съгласие (б.р. на Борисов), смятам, че тук е по-големият проблем. Всички български граждани имат правото да не бъдат подслушвани. В конкретния случай жертва на подобно нарушение е станал бившият министър-председател", каза Райков. "Нека не забравяме, че само допреди месец и нещо хората бяха на улицата. Ние обещахме, че ще успокоим обществото, и смятам, че го направихме. Да, хората се прибраха, но не забравиха, само дадоха шанс на политическата класа. От нея те очакваха решения, а не скандали", коментира премиерът. 

По темата с нерегламентираното подслушване обвинител номер 1 прогнозира, че в дните до парламентарните избори на 12 май може да избухнат "нови и нови нечисти скандали".

От изявленията на Райков и на Цацаров стана ясно, че двамата са се виждали с президента Росен Плевнелиев за скандалите със СРС. Обвинител номер 1 дори цитира думи на държавния глава, които той му казал наскоро: "Стига вече. Не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори!"

"Искам да апелирам тук пред всички, които се изказват по темата с т.нар. нерегламентирани подслушвания - да спрат с коментарите. Има висящо наказателно производство и според закона прокуратурата е органът, който ако прецени, има правото да коментира този въпрос", леко гневно коментира и Първанова.

По-късно в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се обяви за поправка в закона за СРС, който трябвало да стане много тежък за тези, които си позволяват използването им. "Всеки човек в дома си и в офиса си говори различни неща, особено когато е ядосан, но това е животът. Грозно е, ако някой те записва 24 часа и след това ти пусне всичко това. Така че лично аз и ГЕРБ подкрепяме всичко в тази посока", каза още Бойко Борисов. И добави, че в момента ГЕРБ е единствената жертва на това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай