Първанов: Странен опит за преврат

Първанов: Странен опит за преврат  | StandartNews.com

Председателят на АБВ Георги Първанов определи в ефира на Нова телевизия опита за преврат в Турция като "странен". Президентът на България (2002/2012) заяви, че най-голямата заплаха за страната ни е още по-авторитарен режим в южната ни съседка.

Всичко за опита за преврат в Турция - ТУК! 

"Споделям оценката, че този преврат е странен, но нищо повече не мога да кажа", отбеляза Първанов. Във връзка с тезата, че събитията от петък през нощта в южната ни съседка може да са били "режисирани" от управляващите той коментира, че това може да се докаже при наличието на много факти, но не е най-важното. "Маршът на Ердоган от Мармарис до Истанбул поразително напомня завръщането на Наполеон в Париж. Тези неща изглеждат малко пренавити", каза Първанов.

"Как си обяснявате фактът, че те изхвърлят 2 700 магистрати? На какво отгоре? Те не знаят какви са организаторите, но вече знаят, че 2700 съдии пречат на държавата. Това е тежкият сценарий", коментира лидерът на АБВ.

По думите му голямата заплаха за нашата страна е утвърждаването на още по-авторитарен режим в Турция. "Очевидно, че нещата вървят на там. Това е във вътрешен план. Европа тук и Западът трябва да следи за следването за ценностите. Във външен план разбира се има и позитивни неща. Буквално дни преди преврата президентът затопли отношенията с Русия. Направи го и по отношение на Израел и със Щатите, макар че въпросът с Гюлен ще виси известно време. Във всеки случай ние сме заинтересовани от това да има една стабилна Турция като наш южен съсед, а не страна, която да е източник на напрежение", коментира Първанов.

По отношение на възможността за засилване на бежанския натиск към нашата страна и мерките, които се взимат в тази насока той посочи: "Виждам усилия на държавата да търси решения. Дали те са достатъчни, слава Богу не можем да проверим и дано не се налага".

Първанов отбеляза, че проблемът с бежанците трябва да се решава преди всичко на място. "Аз още 2002 година казах, че с авантюрата в Ирак няма да решим проблемът с тероризма. Напротив – разширяваме го. Отваряме фронта на тероризма до мащаби, които не подозираме. Ето това се случва сега", заяви председателят на АВБ.

"Армията може да бъде на границата при определени обстоятелства, но тя не може да се занимава с проблеми, които са специфични, за които отговорността е на полицията", коментира още Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай