Парламентът се събира извънредно. Гласуват важни промени

В дневния ред е и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт

Парламентът се събира извънредно. Гласуват важни промени | StandartNews.com

Днес ще се проведе извънредно заседание, свикано по разпореждане на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие(ЗЗДН).

В дневния ред е и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върху който президентът Румен Радев наложи вето.

В началото на миналата седмица, след като случаят с пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора стана известен,  парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС внесоха два общи законопроекта - за промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие.

На извънредно заседание миналия четвъртък те бяха обсъдени и гласувани от парламентарната правна комисия.

Тя прие завишаване на наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект за промени в НК. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Предлага се да отпадне пробацията при лека телесна повреда, а глобата да бъде завишена от 500 до 1000 лв.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДН.

По данни на МВР през първите 6 месеца на тази година са получени 1950 заповеди за защита от домашно насилие. От тях 647 са заповедите за постоянна защита, а 1303 - за незабавна защита, сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“. С 40 % са се увеличили образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. За първото шестмесечие на годината те са 596, спрямо 426 за същия период на миналата година.  Според данните на МВР само през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно насилие.

За миналата година идентифицираните случаи на домашно насилие са 736, от които 10 лица с увреждания, 188 жени, шестима мъже и 542 деца. Това се посочва  в проекта на Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022 г., изготвен от Министерството на труда и социалната политика,  публикуван в портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Омбудсманът Диана Ковачева също внесе миналата седмица в НС предложение за наказателна отговорност за изтезание и унизително отношение. Текстът е за промени в НК, с които  се инкриминират деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание. Поводът отново е случаят в Стара Загора.

На извънредното си заседание правната комисия преодоля ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт. Народните представители не дебатираха по мотивите на държавния глава. Предстои гласуване и в пленарна зала.

На 1 август Румен Радев подписа указ, с който върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен шестмесечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. В мотивите си Радев посочва, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай