Парламентът избира шеф на БНБ, вижте кандидатите

От 13:00 часа днес, на извънредно заседание, депутатите избират управител на БНБ

Парламентът избира шеф на БНБ, вижте кандидатите | StandartNews.com

От 13:00 часа днес, на извънредно заседание, депутатите избират управител на БНБ.

За поста се борят Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ-СДС, и Любомир Христов, издигнат от „Възраждане“.

Миналия петък „БСП за България“ обяви, че оттегля претендента си Николай Каварджиклиев по негово искане. Не желаем да участваме в предварително нареден мач, обясни решението на социалистическата партия лидерът ѝ Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

Димитър Радев се срещна миналата сряда с представители на „Продължаваме промяната-Демократична България“, след което съпредседателят на парламентарната група Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще подкрепят Радев.

Двамата кандидати за гуверньор на Централната банка бяха изслушани в петък от бюджетната комисия на парламента.

Радев обеща да осигури приемственост на постигнатото през досегашния му мандат. Той увери, че ще работи за постигане на много висока степен на интеграция на банковия сектор във финансовата инфраструктура на еврозоната.

Христов очерта 7 приоритета, напълно съобразени с правомощията на управителя, ако бъде избран. На първо място той постави изработването на официален, приет от УС на БНБ, анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната

Според приетите от пленарната зала правила за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Когато никой не събере необходимите гласове, се приема решение за откриване на нова процедура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай