Парламентът прие промени в закона за МВР

Парламентът прие промени в закона за МВР | StandartNews.com

София. Законопроектът за измение и допълнение на Закона за МВР бе приет на първо четене от депутатите в парламента.
128 народни представители гласуваха със „за" (ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ гласуваха), 56 бяха „против" и само 1 се въздържа за промените в закона за МВР.

Настоящият проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи съдържа няколко акцента, които се явяват своеобразна реакция срещу „новия" Закон за МВР, влязъл в сила на първи юли 2014 г. Възстановява се балансиращата роля на Президента на републиката да назначава(с Указ) висшата професионална длъжност във вътрешното министерство – Главния секретар. Главна дирекция за борба с организираната престъпност се връща в системата на МВР. На трето място, възстановява се конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР.

Четвъртият акцент е насочен към възстановяване на Главна дирекция „Национална полиция" в структурата на МВР, посочват вносителите на законопроекта.

Възстановява се правомощието на Президента да назначава Председателя на ДАНС. Освен това, звеното към ДАНС с правомощия да притежава техника и да извършва СРС (дирекция за технически операции) се закрива, а тази дейност се прехвърля към Държавната агенция за технически операции към МС (ДАТО). Елиминират се и правомощия на ДАНС да провежда разследвания по правилата на НПК, както и да притежава полицейски правомощия.

Законът за СРС също ще претърпи някои промени - дирекцията за технически операции в ДАНС се закрива и правомощията относно приложението на СРС в България се концентрират в създадената през 2013 г. ДАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай