Парламентът прие оставката на зам.-председателя на КФН

Парламентът прие оставката на зам.-председателя на КФН | StandartNews.com

Народното събрание прие оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Николай Попов, който подаде оставка във вторник, като посочи лични причини за решението си.

ДПС и ГЕРБ одобриха оставката му, а от БСП го защитиха и поискаха отлагане на гласуването.

Попов беше избран на поста преди две години и мандатът му трябваше да продължи до средата на 2015-а година. Попов ръководеше ключовият пост "Управление и надзор на инвестиционната дейност" в КФН.

За бившия финансов министър, а сега депутат от ДПС Петър Чобанов, подадената оставка на Николай Попов ще гарантира спокойствие в Комисията за финансов надзор и може да открие завесата на задкулисието:

"Най-накрая узря за това решение. Кой тогава го предложи и чии интереси защитаваше в самата Комисия за финансов надзор? Това, разбира се, може да е част от открехване на завесата на задкулисието. Явно председателят на комисията е надделял и така ще се гарантира една малко по-спокойна и по-нормална работа в комисията, въпреки че това няма да гарантира самата ефективност на комисията."

Депутатът от БСП Георги Кадиев защити Николай Попов и допусна, че е имало натиск за подадената оставка.

"Не са лични причините на Николай Попов. Истинският въпрос е защо Комисията по финансов надзор не работи и се превърна в място, в което единствено се разчистват сметки? Каква мислите, че е репутацията на КФН, когато председател на КФН е човек, който е свидетел по делото за Брендо, за пране на пари? Е, как може свидетел по делото, който се скри от съда, да бъде председател на такава институция? И този човек е бивш депутат на ГЕРБ! Не го крийте, не го пазете! Извикайте го тука, да му зададем всичките тези въпроси, какво се случва в Комисията по финансов надзор. Защо втори човек, заместник-председател си тръгва?"

Председателят на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов репликира изказванията от страна на ДПС и БСП:

"Нямаме абсолютно никакво отношение към неговата оставка. Той самият трябва да даде отговор имало ли е натиск или не, а това, което беше казано от господин Чобанов за някакво задкулисие, мога да ви кажа, че КФН се управлява в продължение на години от Стоян Мавродиев и ако е имало нещо, което да касае негови злоупотреби, смятам, че сте били в правото си в парламентарното мнозинство, което имахте само преди няколко месеца, да решите тези проблеми."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай