Парламентът избра ръководството на ЦИК след скандали

Решение на НС оспорва указа на президента

Парламентът избра ръководството на ЦИК след скандали | StandartNews.com

София. Народното събрание избра ръководството на Централната избирателна комисия в разгорещено заседание. Номинираната от БСП Ивилина Алексиева ще бъде председател, за зам.-председател е избрана номинираната от "Атака" Мария Мусорлиева, а секретар на ЦИК ще бъде предложената от ДПС Севинч Солакова. Втори зам.-председател не бе избран, въпреки, че такава позиция има, а ГЕРБ бяха номинирали Маргарита Златарева за председателския пост и след това за втория заместник-председателски. По този начин мнозинството осъществи идеята на "Атака" ГЕРБ да нямат представител в ръководството на комисията, а органът остана с 18 вместо 19 членове. След разпри от трибуната и неуважени искания за прегласуване, депутатите от опозицията бойкотираха гласуването и напуснаха пленарната зала.

След това председателят на парламента Михаил Миков изчете общото решение, което останалите в залата депутати приеха. В него, освен утвърждаване на имената на избраните членове на ръководството на ЦИК, Народното събрание предлага на президента да назначи останалите членове на комисията при следното квотно разпределение: ГЕРБ и Коалиция за България да имат по петима членове, ДПС да излъчи двама, 1 от "Атака" и по един от парламентарно непредставените партии, които имат представителство в Европейския парламент - НДСВ и Синята коалиция. С това решение фактически парламентът оспорва издадения по-рано указ на държавния глава, с който той определи пропорциите на парламентарно представените партии по друг начин: 6 за ГЕРБ, 5 за Коалиция за България, по един член за ДПС, "Атака", НДСВ и Синята коалиция. 

Кандидатите за членове на ЦИК, предложени от депутати от КБ са Александър Андреев, Иван Гавазов, Ивилина Алексиева, Цветан Милев, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Стоева, Таня Дишлиева, и Таня Цанева. Предложенията от ГЕРБ са Емануил Христов, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Маргарита Златарева, Мария Бойкинова, Румен Цачев, Цветозар Томов и Ясен Стоев. От ДПС – Ерхан Чаушев, Метин Сюлейманов и Севинч Солакова. От Атака - Владимир Пенев и Мария Мусорлиева. От "Синьо единство" - Ивайло Ивков, а от НДСВ - Иванка Грозева.

Новоизбраният председател на ЦИК Ивилина Алексиева обяви, че още утре ще свика първото заседание на новата комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай