Сряда,

Парламентът избра ръководството на ЦИК след скандали

От: Администратор -
A
A
A

София. Народното събрание избра ръководството на Централната избирателна комисия в разгорещено заседание. Номинираната от БСП Ивилина Алексиева ще бъде председател, за зам.-председател е избрана номинираната от "Атака" Мария Мусорлиева, а секретар на ЦИК ще бъде предложената от ДПС Севинч Солакова. Втори зам.-председател не бе избран, въпреки, че такава позиция има, а ГЕРБ бяха номинирали Маргарита Златарева за председателския пост и след това за втория заместник-председателски. По този начин мнозинството осъществи идеята на "Атака" ГЕРБ да нямат представител в ръководството на комисията, а органът остана с 18 вместо 19 членове. След разпри от трибуната и неуважени искания за прегласуване, депутатите от опозицията бойкотираха гласуването и напуснаха пленарната зала.

След това председателят на парламента Михаил Миков изчете общото решение, което останалите в залата депутати приеха. В него, освен утвърждаване на имената на избраните членове на ръководството на ЦИК, Народното събрание предлага на президента да назначи останалите членове на комисията при следното квотно разпределение: ГЕРБ и Коалиция за България да имат по петима членове, ДПС да излъчи двама, 1 от "Атака" и по един от парламентарно непредставените партии, които имат представителство в Европейския парламент - НДСВ и Синята коалиция. С това решение фактически парламентът оспорва издадения по-рано указ на държавния глава, с който той определи пропорциите на парламентарно представените партии по друг начин: 6 за ГЕРБ, 5 за Коалиция за България, по един член за ДПС, "Атака", НДСВ и Синята коалиция. 

Кандидатите за членове на ЦИК, предложени от депутати от КБ са Александър Андреев, Иван Гавазов, Ивилина Алексиева, Цветан Милев, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Стоева, Таня Дишлиева, и Таня Цанева. Предложенията от ГЕРБ са Емануил Христов, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Маргарита Златарева, Мария Бойкинова, Румен Цачев, Цветозар Томов и Ясен Стоев. От ДПС – Ерхан Чаушев, Метин Сюлейманов и Севинч Солакова. От Атака - Владимир Пенев и Мария Мусорлиева. От "Синьо единство" - Ивайло Ивков, а от НДСВ - Иванка Грозева.

Новоизбраният председател на ЦИК Ивилина Алексиева обяви, че още утре ще свика първото заседание на новата комисия.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички