Парламент 2.0 - от лицемерието до мечтите

9 линии на промяна заложи 46-ото Народно събрание. Ще сработят ли?

Парламент 2.0 - от лицемерието до мечтите | StandartNews.com
  • Духът на парламентаризма ще се върне не с речи, а с качествени закони
  • 9 линии на промяна заложи 46-ото Народно събрание. Ще сработят ли?

Лицемерни усмивки и стиснати зъби, европейско възпитание, прикриващо балкански страсти, интелектуални каламбури и тайни сметки за власт и отмъщение. Това бяха първите дни на новото 46-о Народно събрание. В сравнение с предишното то бе смирено, обрано в думите си и по заръка на Мика Зайкова ведро. Първият му ден дори приключи с онази семейна снимка под надписа "Съединението прави силата", от която всички вкупом избягаха само преди три месеца. Е, без ГЕРБ, разбира се. Обидени на обидите, хората на Борисов предпочетоха да се изчегъртат и от кадрото.Зад привидното спокойствие обаче всички видяха къкрещите страсти, напомнящи тиган с врящо олио. Капне ли една капка вода - изгаря всички наоколо.9 тенденции на промяна очерта новото Народно събрание:

1. Парламент на мечтите или Сбогом на илюзиите

Да сбъднем мечтите на народа, ориса депутатите най-възрастната от тях - Мика Зайкова. И им пожела да бъдат усмихнати.Но, както обикновено, около парламентарната трибуна усмивките бяха предимно ехидни, породени или от направени дребни гафове или от демонстрирано огромно самочувствие.През цялото останало време парламентарните лидери бяха съсредоточени, педантични, а някои като Нинова, например, дори притеснени.На фона на емоционалната сприхавост в 45-ия парламент, сегашният започна с премисляне на всяка дума."Има такъв народ" прие, че мечтата й да промени из основи системата, минава през разговори с останалите партии, в които компромис не винаги означава отстъпление, още по-малко предателство. И покани всички без партията на Борисов на консултации преди да обяви кабинет.ГЕРБ окончателно се прости с илюзията, че скоро отново може да бъде фактор и се отдаде на мечтите си за единствената и неповторима опозиция - на гърба на ДПС.Христо Иванов пък се увери за пореден път, че буреносните облаци, донесени от прокопиевото минало, могат да засенчат впечатляващия му демократичен изгрев.  А Корнелия Нинова разбра колко прав е бил дългогодишният кмет на Лос Анджелис Том Брадли, казвайки: "Единственото нещо, което може да попречи на мечтите ти да се сбъднат, си самият ти.".

2. Диалог или надменно мълчание

Диалог бе най-често употребяваната дума в деня на депутатската клетва. Изричаха я през 5 минути коментатори, журналисти, политици. Присъстваше във всички стартови речи на парламентарните лидери.Но зад красивите думи на Десислава Атанасова за необходимостта от съгласие, избуя надменното мълчание на ГЕРБ, които с командата на Екатерина Захариева: "Ние не сме им нужни", тържествено влязоха в опозиционния окоп. А зад лицемерните приказки на Корнелия Нинова, че "този път безрезервна подкрепа не дава", изведнъж изскочи нескритата радост, че е поканена на консултации при ИТН.

3. Златният пръст или задното колело

Мирисът на власт е единственото нещо, което в момента спасява Корнелия Нинова от червените хиени, зажаднели за кръвта й след два изборни погрома. Усещането, че именно БСП е партията, която може да изпълни със съдържание заръчаната от Румен Радев "широка обществена и парламента подкрепа за кабинета", окрили соцлидерката. Уви, до степен на зашеметяване. Не разбрала, че ролята на новия "златен пръст" е единственият подарък, който може да получи, Нинова избра да бъде задно колело от първия ден. Дали, за да покаже мускули или от политическа наивност, Нинова издигна Кристиян Вигенин срещу Ива Митева, за да разбере, че е напълно сама. А за капак от нейно име Георги Кадиев обясни, че е гласувал срещу Митева, защото трябвало да накаже ИТН за липсата на диалог. Така още в първия пленарен ден стана ясно, че партията, която най-лесно и бързо може да се окаже в политическия изолатор при ГЕРБ, е БСП.

4. Геополитика или игра с огъня

За първи път стартът на парламента очерта остър сблъсък, който ще бележи цялата дейност на 46-ото НС: Демократична България - ДПС.Използвайки втренчения поглед на всички партии в бъдещия кабинет и собствените им проблеми, Христо Иванов изневери на прогнозите. И вместо очакваната открита война с ДПС избра геополитически маньовър. Входната му реч беше предназначена не за депутатите в залата и журналистите отзад, а за дипломатическия корпус, изпълнил балкона в парламента.Постави в центъра на изказването си не справедливостта и съдебната реформа, а още по-болезнената тема за българите - суверенитета. Като обигран политик, той веднага прикова вниманието на всички посланици. Първо, удари Русия с думите: "Да похарчим 3 милиарда за тръба на Путин - това ли е суверенитет". После се обяви за бързо решение на проблема със Северна Македония. А накрая заключи, че посещението на двама партийни лидери при Ердоган преди изборите е загуба на суверенитет.Отговорът на Мустафа Карадайъ не закъсня. Председателят на ДПС показа, че отдавна се е научил не само как се отбранява от купищата камъни, които се хвърлят по него и партията му, но и как с тях да гради нови мостове към бъдещето.    Г-н Иванов, ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте върху други. Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която той самият е участвал, контрира светкавично Мустафа Карадайъ. И добави: Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси и медиен монополист като Прокопиев с корупционните им намерения."Неслучайно дипломатите напуснаха безмълвни сградата на парламента. Дадоха си сметка, че приятелското потупване на Борисов по западното и източното рамо вече е минало. А преразпределението на силите и ресурсите тепърва предстои.       Сблъсъкът Демократична България - ДПС показа, че спорът далеч не опира до икономическата програма и приоритетите на държавата. И двете партии отдавна са представили платформи, сходни по съдържание.Разломът е по отношение на модела. И ако години наред хората на Христо Иванов натрапваха усещането, че гнилите ябълки са плод на Сарая, то днес ДПС със замах повдига смокиновия лист, за да посочи икономическите лобита и олигарси в евроатлантическата градина на Христо Иванов.

5. Волтова дъга или тънък лед

Че сблъсъкът Демократична България - ДПС ще определя волтовата дъга на напрежението в пленарна зала, показа и втория ден на парламента, когато депутатите два часа спореха за комисията "Росенец". Очаквано, Христо Иванов се наложи и в правомощията на комисията не бе включено искането на ДПС за разследване на незаконните строежи на Иво Прокопиев на Буджака. Но заедно с радостта от надмощието, Христо Иванов чу и сериозно предупреждение.Примерът за най-дълбоката държава се казва Иво Прокопиев. Тази тема ще я доказваме всеки ден оттук нататък, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. И допълни: "Наша грешка бе, че не я повдигахме всеки ден, но сега ще го правим.". С което ДПС ясно показа, че очаква разграничение на Христо Иванов от олигарсите, покълнали от приватизационната почва на миналото. Докато това не стане, сблъсъкът на тема суверенитет ще продължи с особена острота.  

6. Историческа мисия или ново безвремие

Ще се затвърди ли усещането на хората за безвремието или новите депутати ще погледнат към надписа: Съединението прави силата?Първите дни на парламента показват, че партийните игри надделяват над националния интерес. С приоритетното приемане на куп комисия НС има опасност да се превърне в трибунал за минали грешки, а не в ефективна трибуна за контрол върху новата власт.

7. В името на гражданите или "Да живеят партиите"

На първо четене новият парламент се представи като версия 2.0 на предишния - същия хардуер, но с тунингован софтуер. Особено в една група -на Мая Манолова. Съвършен ПР продукт "Изправи се! Мутри вън!" стана "Изправи се.БГ! Ние идваме". И освен, че ясно съчета в името си проектите на Манолова и Хаджигенов, се заяви като коалицията на гражданите, която ще протестира при всеки опит, при който промяната може да бъде превърната в подмяна.Групата на Манолова светкавично внесе в парламента куп решения и закони - от продължаване на ревизията на Борисов до актуализация на пенсиите и повече пари за личните асистенти. Но залитне ли в популизма, много бързо ще се окаже в редицата на онова статукво, срещу което се бори.

8. Закони за рейтинг или сериозни реформи

Имаме много работа за вършене, повтори поне три пъти Мика Зайкова на колегите си. Но чуха ли я? Да, за разлика от 45-ото НС, в което предизборно на килограм бяха внесени купища закони, сега в първия пленарен ден бяха само 9. Но изказванията показаха, че предизборната еуфория все още се усеща в пленарната зала.А скандалите около създаването на временните комисии за "Росенец" и полицейското насилие на протестите миналата година засенчиха предложената от служебния финансов министър актуализация на бюджета и плана му за вдигане на пенсиите. Според плана му минималната пенсия от 1 октомври трябва да стане 340 лв., максималната - 1500. Подобреният от служебния кабинет План за възстановяване, който дори основоположникът му Томислав Дончев похвали, вече е пуснат за обществено обсъждане и чака тежката дума на депутатите. Те би трябвало да си дават сметка, че след двойните избори, в новото НС тежестта вече е не да думите, а на действията.

9. Бог да пази България или Господ да ни е на помощ

Безспорно, 46-ото Народно събрание ще има може би най-цветния и най-острия език в последните 30 години. Колоритността на дебатите връща лентата към времената, в които блестеше Гиньо Ганев.Бог да пази България, драматично завърши първото си слово от трибуната Десислава Атанасова. Да живее народът на България, прозвуча като контрапункт финалът на речна на Мая Манолова. Но днес тежките думи не са достатъчни. Времето им бе в кампанията. Бизнесът чака действия, четвъртата вълна на пандемията чука на вратата, хората плахо се питат какво ще правят наесен, когато новите сметки за ток, газ и парно изпържат семейния им бюджет. Духът на парламентаризма, който всички търсят, ще се върне не с речи, а с приети закони - качествени. И ако депутатите бързо не превключат на шеста скорост последните думи от речта на Христо Иванов "Господ да ни е на помощ", може да се окажат пророчески.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай