Паргов: Да преборим заедно кибертероризма

Паргов: Да преборим заедно кибертероризма    | StandartNews.com

Заплахата от кибертероризъм налага политици и експерти да обединим усилия и да работим заедно, за да се защитим ефективно. Това заяви Калоян Паргов по време на семинара, който той инициира и организира заедно с Университета по библиотекознание и информационни технологии. Събитието беше в памет на неговия баща проф. Драгомир Паргов и беше на тема "Заплахи и рискове за сигурността на Република България в цифровия свят. Кибер сигурност и кибер устойчивост", съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Трябва да създадем механизъм за превенция от киберпрестъпления, коментира още той. "В момента действията ни са реактивни - реагираме, след като са ни сполетели неприятностите. А трябва да наблегнем върху превенцията - да ликвидираме още в зародиш тези заплахи и изобщо да не ги допускаме. Бих искал да достигнем такова ниво, в което само да отбелязваме, че е имало някакъв опит, но той е бил предотвратен. Това трябва да бъде целта ни", обясни той.

Европа трябва да има проактивна, а не реактивна политика по отношение на киберсигурността, смята Паргов. „Целта на семинара, който организирахме, беше да покажем какви са киберзаплахите онлайн и офлайн за всеки човек, бизнес и за държавата и как можем да се предпазим. Коментирахме икономическите, социалните и психологическите последствия върху личността. Много е важно да осъзнаем колко неправилно е днес да си мислим, че точно на нас няма да ни се случи. Заплахата е реална и е навсякъде наоколо под формата на технологиите, които ни заобикалят. Опасността ИДИЛ вече е много по-голяма и зловеща от самоубийствените атентати. Новият вид тероризъм, към който се ориентира "Ислямска държава", според последните информации, е свързан с киберпространството и атаки с помощта на злонамерени хакери на критична инфраструктура по целия свят. Затова е толкова важно да обърнем сериозно внимание. И да не си мислим, че на нас няма да ни се случи. Защото вече е въпрос само на време - кога може да станем мишена на кибертерористите", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай