Събота,

Паргов иска решения за спирките в София

От: СТАНДАРТ -
Паргов иска решения за спирките в София
A
A
A
  • ЦГМ да поеме отговорността за изграждането и поддръжката на спирките в София, зове лидерът на БСП-София
  • Общината пропусна 10 години да реши проблема със спирките - от 2700, с навеси са 1107

СОС трябва да възложи на Центъра за градска мобилност да изгради цялостна концепция и да поеме отговорността за изграждането и поддръжката на спирките в София. Това каза председателят на БСП – София и на групата на социалистите Калоян Паргов в интервю за БНР.

Според него макар това да не е от най-сериозните проблеми на столицата, през есенно-зимния сезон той дразни хората и това е напълно нормално.

„Общината пропусна вече десет години с напразни обещания и надежди, че ще решава този проблем, наред с уреждане на транспортните разписания в столицата, които да са съобразени с предпочитанията на пътниците. Общият брой спирки в София е 2700, от тях спирки с навеси имаме 1107. Тоест са под 50 %. 590 броя навеси са навеси собственост на ЦГМ, като отговорността да ги поддържа е тяхна. Имаме около 125 навеса, които са дадени на една рекламна компания, която срещу ангажимента да ги поддържа разполага на тях съответни реклами. Имаме навеси, собственост на Столичния електротранспорт и на Столичния автотранспорт. Имаме и такива, които никой не знае чия собственост са“, обясни Паргов.

Той заяви, че това е пример за тоталния хаос и безхаберието вече толкова години.

„Има два варианта. Управляващите от ГЕРБ предложиха стандартния начин, използвайки концесия за спиркореклама, която да даде възможност на рекламни компании да изградят и да поддържат спирконавеси за сметка на приходите на реклама. Вече три години тази концесия, срещу която от БСП сме се обявили категорично, не се реализира“, посочи заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС.

По думите му социалистите имат друго предложение – Столичният общински съвет да възложи в следващия бюджет на ЦГМ да изгради цялостна концепция по проблема и да поеме отговорността за изграждането и поддръжката на всички тези спирки. Те да имат един единствен собственик. А той, ако иска може да ги отдава за реклама, а с приходите да ги поддържа.

„Цялата тази инвестиция за над 1000 спирки ще струва не повече от няколко милиона лева и в рамките на една година проблемът ще се реши изцяло“, категоричен бе Калоян Паргов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички