Папазов: В "Автомобилна администрация" предстоят реформи

Папазов: В "Автомобилна администрация" предстоят реформи  | StandartNews.com

София. "Няма да има съкращения в пощите до края на годината", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред журналисти, по отношение на стачката, с която заплашват в края на септември от синдикатите на пощите.

„Неприятни са такива протести, и ще направим всичко възможно да няма. Тук става въпрос за недокомпенсиране на допълнителната пощенска услуга, която извършват пощите, и която би трябвало да се дофинансира от бюджета. Има изработена методика, която е одобрена от Европейския съюз. Пощите е трябвало да получат субсидия тази година за предходен период в рамките на около 22 милиона лева. Следващата процедура е по методиката, която не е била одобрена от Европейския съюз, и тя е за около 12 милиона лева. По неясни критерии, тази година в бюджета беше заложена сумата от 2 милиона лева. С решение на Министерски съвет, усвоихме тази сума и тя вече е ясна", каза Папазов.

Осигурили сме допълнително финансиране на пощите от бюджета и от наши вътрешни резерви около милион и половина.

„В следващия бюджет ще искаме да залегне цялата сума, която е заложена за компенсиране през 2014 година, и ще опитаме да се договорим за докомпенсиране за тази година. Работим активно по този проблем още от първия ден, когато правителството беше създадено, и сме в непрекъснат контакт със синдикатите", добави Папазов.

Той заяви, че Министерството на транспорта е направило всичко, което е възможно по отношение на пощите, и ще се опита да предотврати стачни действия.

По повод новия директор на "Автомобилна администрация" ще стане ясна ситуацията вероятно след срещата на министрите на транспорта в Турция, която е на 6 септември. По думите на Папазов - Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е много важна, още повече след като стана ясно, че в нея има много сериозни нарушения.

"Заради това сега провеждаме много сериозни проверки на хората, които евентуално ще застанат в ръководството на ДАИ. Там предстоят много сериозни реформи с цел да я направим работеща и тя да не пречи повече на бизнеса да си изпълнява задълженията", каза Папазов.

„Заради това, много внимателно работим и подхождаме към избора на шефа на „Автомобилна администрация. Аз проведох вече доста интервюта с кандидати и имам позиция, която с премиера обсъждаме в момента, и това ще се случи в близките дни. Но това е по-възможно да стане след като мине срещата на министрите в Турция", каза Папазов.

"Втори ден се прилага документ 68 в Турция и няма сведения за проблеми с български превозвачи", коментира ситуацията Папазов.

"Предстои срещата на министрите на транспорта на 4, 5 и 6 септември, като на 6-ти имаме специална среща с министъра на транспорта на Турция. Там ще обсъждаме въпросите по автомобилния транспорт. За сега вече втори ден се прилага документ 68 и нямаме сведения към настоящия момент да има проблеми с български превозвачи", добави Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай