Папазов: Информационно обслужване има 2,5 млн.лв. загуби

Папазов: Информационно обслужване има 2,5 млн.лв. загуби | StandartNews.com

София. "Информационно обслужване" е на загуба в размер на 2,5 млн. лева за 2012 г., което не се е случвало досега в историята на компанията. Това съобщи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по БНР. 

Дружеството се е забавило с публикуването на годишния си отчет за миналата година, посочи министърът. "Освен това предишното ръководство не е показало визия, воля да промени основната ситуация в дружеството. Например, всички реформи могат да се обосноват само със съкращаване на персонал, което не води до подобряване на производителността или до ръст на приходите. Реформите са механични и няма никакъв устойчив резултат. В същото време обаче има сериозен недостиг на квалифицирани кадри по текущи проекти... Бизнес планът, който е приело предишното ръководство, се нуждае от сериозни корекции по отношение на заложените цели и планирани приходи. Още през месец март трябваше да се актуализира бизнес планът, защото е станало ясно, че няма да бъдат реализирани приходи от основни договори за 2 млн. лв.", министър Папазов изреди причините за смяната на ръководството на "Информационно обслужване".

По отношение на новото ръководство министърът заяви: "Аз разчитам и залагам на хората с ръководен и експертен потенциал, които да ги наследят. За председател на Съвета на директорите е избран Георги Добров, който е заместник ресорен министър, така че той е с дългогодишен опит на ръководни позиции в цялата администрация на министерството. Изпълнителният директор Николай Недялков има доказан опит в ръководенето на проекти. Г-н Мехмедов идва също от ИТ средите. Александър Петров е дългогодишен член на ЦИК. Красимира Стоянова е главният юрист на министерството. Тя е единствената от старите членове."

Според Папазов е имало изтичане на ноу-хау при старото ръководство: "Много от добрите специалисти, за което аз не обвинявам старото ръководство, защото заплатите не са толкова високи и хората търсят по-доходоносна дейност, но са съкратени доста специалисти през годините. Съкратени са заради това, че са намалявали приходите и съответно се е търсел някакъв вариант за оптимизация на разходите."

Във връзка с евентуални обвинения, че смяната е политическа и с цел някаква манипулация на предстоящите избори, министърът коментира: "Това е последното нещо, което аз лично търся. Много по-важно за мен е какво ще се случи с "Информационно обслужване", защото това е една изключително важна фирма, която поддържа почти всички регистри на съдилищата. Също така в България има огромна нужда от изграждане на системен интегратор на електронното правителство, каквато практика има в Австрия и Естония. Това е мястото в бъдеще на "Информационно обслужване". Трябва да се разчупи схемата, по която работи – главно да се търсят държавни финансирания с поръчки на държавни ведомства."

Психотестовете за шофьорите ще се провеждат по нова методика, съобщи още министърът. По-строгите изисквания се въвеждат във връзка с катастрофата на "Цариградско шосе", при който таксиметров шофьор след употреба на алкохол рани 12 души, загинаха млада жена и 6-годишно дете.

По отношение на отлагането на цифровизацията министър Папазов обясни: "На 15 юли получихме одобрение на мярката за снабдяване с декодери на населението, което получава помощи. Става въпрос за около 210 хил. души. Едната поръчка, която беше проиграна преди това одобрение е за 120 хил. души и там се раздават декодерите. До 12-ти е втората поръчка. Надяваме се в рамките на около седмица да приключим и с втората поръчка, което ще позволи да раздадем в срок декодерите, защото в момента раздаваме ваучерите. От тук нататък остава да се уточни точният график, по който ще се изключва, т.е. не става дума за отлагане на цифровизацията, а за обсъждане на един график за поетапно изключване, който ще бъде обсъден от органа по цифровизацията... Ние дори с риск стартирахме процедурата преди одобрението на мярката, което съкрати сроковете, така че ние всичко възможно сме направили, така че не правим никакво нарушение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай