Паника за бюлетините, не смогват за вота

Паника за бюлетините, не смогват за вота | StandartNews.com

Печатниците в паника, че няма да смогнат за балотажа на местния вот

Бюлетините за референдума ще бъдат готови по-рано от тези за местните избори. В противен случай лицензираните печатници няма да успеят със сроковете за изработката на изборните книжа. Само за кметския вот наесен ще са необходими близо 18 000 000 бюлетини в приблизително 4000 вариации. Както е известно, ще са необходими отделни бюлетини за кметствата с население над 100 души, в които ще се произвеждат избори за кметове на кметства едновременно с произвеждането на общи избори за общински съветници и за кметове. В София, Пловдив и Варна ще се избират и районни кметове.

Днес депутатите гласуваха на първо четене промените в закона за референдумите, които ще позволят на сънародниците ни в чужбина също да участват в националното допитване на 25 октомври. В пленарна зала беше решено още, че ако в едногодишен срок от решение за референдум предстоят и избори, то президентът насрочва националното допитване заедно със съответния вот.

Както вече стана ясно, президентът Росен Плевнелиев внесе в парламента предложението за национален референдум по изборните права за задължителното и електронното гласуване едновременно с местните избори на 25 октомври 2015 година. "Не бива да се преиграва с референдумите, защото много често резултатът от тях следва конюнктурата на доминиращите настроения в обществото", каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите вчера в парламента. "Ако през 1999 година чрез референдум трябваше да се даде въздушен коридор на НАТО, то България нямаше да влезе Алианса", даде пример Местан. "Аз съм оптимист. Ще бъде проведен такъв референдум за изборните права", каза по-рано пред Нова телевизия председателят на парламента Цецка Цачева.

По-късно обаче соцдепутатката Мая Манолова обяви, че Плевнелиев не е спазил едногодишния срок, в който отново може да постави пред парламента предложението си. И настоя държавния глава да го внесе отново на 18 юни, когато изтича 1 година от отхвърлянето на решението за референдума от предния парламент. "Плевнелиев прави законова абракадабра и референдум на инат", каза социалистката. "Въпросната разпоредба касае само и единствено срокове, когато става дума за инициатива подписка", отсече веднага председателят на правната комисия Данаил Кирилов. "В закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение. Текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси", заявиха от прессекретариата на Президентството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай