Отцепниците от ИТН със 7 условия към Асен Василев

Ето какво поискаха шестимата депутати, за да дадат гласа си

Отцепниците от ИТН със 7 условия към Асен Василев | StandartNews.com

Седем условия към Асен Василев са поставили отцепниците от ИТН, за да дадат гласа си в пленарна зала за нов кабинет с мандата на „Продължаваме промяната”. Това стана ясно от интервю за един от тях – Георги Георгиев, за Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: Пари или постове? Отцепник от ИТН проговори

Шестимата независими депутати, напуснали ИТН, вероятно ще подкрепим правителството, съобщи Георгиев. Вчера обаче един от тях – Кирил Симеонов, отсвири преговорите с Асен Василев и остави впечатление, че може и да не подкрепи новия му кабинет.

„Вчера имахме първата среща, на нея поставихме няколко конкретни теми, които да станат част от програмата, която ще се пише. На база на предварителните разговори и съгласието, което постигнахме по тези теми, по-скоро ще подкрепим правителството”, заяви Георгиев.

Той обясни, че първата тема е била ядрената енергетиката. „Ние казахме, че държим на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Асен Василев потвърди, че се работи по тази тема. Вървят разговори с Гърция да изкупува за 30 години напред ток”, каза Георгиев. 

Втората тема е била борбата с корупцията.

„Поставихме няколко теми. Първата е смяната на ръководството на КПКОНПИ. Другото е създаването на Комисия за противодействие на корупцията и старото КПКОНПИ, което ще стане Комисия за отнемане на противоправно придобито имущество”, каза Георгиев.

Независимите депутати са поискали още ускоряване на реформата в съдебната власт и въвеждане на механизма за контрол на главния прокурор. Поставен е бил въпросът и с разузнавателните служби. Промени в законодателството и кадрово обезпечаване, са поискали независимите депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай