Отлагат срока за отпадъците до 2015-а

Отлагат срока за  отпадъците до 2015-а | StandartNews.com

София. 18 месеца толеранс ще даде екоминистерството на рециклиращите компании у нас. Да бъдат отложени до края на 2015 година сроковете за влизане в сила на текстовете от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), според които граждани вече няма да могат да предават черни и цветни метали срещу заплащане, а със скрап ще търгуват само фирми, като всички разплащания да стават единствено по банков път. Решението бе взето, след като вчера собственици на фирми за изкупуване на скрап пак блокираха границата. МОСВ и депутатите бяха принудени да отложат новите правила. Търговците протестираха срещу задължението на общините да изграждат площадки, където безвъзмездно да се предават черни и цветни метали.

"За съжаление проблемът е изключително наболял, от 14 юли бизнесът вече не може да работи, а МОСВ е изправено пред редица предизвикателства, свързани с контролните функции, тъй като и общините не са изпълнили задължението за изграждане на площадки", коментира вчера министърът на околната среда Станислав Анастасов след вчерашната си среща с представители на фирмите. Той подчерта, че "топката вече е в полето на Народното събрание". "Съвсем официално се ангажирахме, доколкото правомощията ни позволяват, да организираме срещи на представителите на протестиращите с трите парламентарни групи - ДПС, БСП и ГЕРБ, в рамките на днешния ден, заяви Анастасов. Целта е към края на деня (б.а. - 15 юли) да имаме твърд ангажимент от парламентарно представените партии за спешно гласуване на промените", каза още министърът. "Искам искрено да благодаря на ръководството на МОСВ за това, че ни прие и подкрепи", заяви Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. "Ако парламентът не гласува спешно промените, очаквайте бум на фирмите за скрап, които ще излязат да работят в сивия сектор", предупреди Георгиев.

Над половин милион остават без работа

Армия от 600 000, предимно роми, събирачи на старо желязо и всякакви отпадъци за вторични суровини, ще останат без работа и доходи след влизането в сила на промените в Закона за управление на отпадъците. Това показват данните на фирмите от бранша. Забраната физически лица да предават скрап в изкупните пунктове бе приета през 2012 г. по времето на ГЕРБ. Освен ромите много хора, които досега са давали за старо желязо хладилници, перални и леки автомобили, с новия закон се принуждават да ги оставят безвъзмездно на специално обособени площадки в общините. Така се получава нонсенс, защото, от една страна, хората плащат екотакса при покупката, на която и да е стока, а от друга, не могат да получат пари за нея, предавайки я за скрап, обясниха от бранша. Според тях законовите промени са въведени в интерес на фирмите за разделно събиране на отпадъци. Годишният оборот в този сектор е над 2 млрд. лв., а сега ще приберат и 20-те лева, които всеки ром изкарва дневно от предаването на вторични суровини. Сега в бранша има надежда да се въведат поправки, които изцяло да променят философията на закона, за да може хората да не бъдат принуждавани да предават безплатно желязо, електроуреди и други отпадъци за преработка.

Вдигнаха желязната хватка по границата

Блокадата, която от вторник сутринта отново затвори граничния пункт с Турция Капитан Андреево, бе вдигната малко преди 14 ч, след като се разбра, че има възможност за отлагане на законовите промени до 2015 година. Бизнесът със скрап обаче е в пълна бойна готовност. Браншът чака решенията на Комисията по околната среда и водите и Народното събрание. Ако те не са задоволителни, протестите от понеделник и вторник край границите ще бъдат подновени, а с тях и блокадите. Според протестиращите гратисният период ще даде време на общините да изградят заложените в закона площадки за събиране на метали. Драмата започна този понеделник с влизането в сила на новите промени. Около 14 часа в първия ден на седмицата фирмите за желязо паркираха камиони напречно към постъпите за и от Турция и блокираха най-голямата ни сухопътна граница безпрецедентно. През първите часове на блокадата фирмаджиите не допуснаха и пиле да прехвръкне. Образуваха се километрични опашки от двете страни на браздата. Превозвачите започнаха да недоволстват. Отделно в момента трафикът към Турция е засилен заради прибиращите се в родината си турски гастарбайтери.

Иванова отвори за час пътя към Сърбия

Първата жена с пагони в МВР успя да убеди след 30-минутен разговор шефове на фирми за търговия със скрап да освободят пътя за Сърбия. Това се случи точно в 13,30 ч във вторник. Шефката на областното МВР Мариета Иванова разговаря със собствениците на няколко от фирмите за търговия със старо желязо. След като те получиха уверения, че срокът за изкупуване на скрап от физически лица ще продължи до 2015 г., блокадата на пътя към ГКПП Калотина бе свалена, а близо 50-ина камиона направиха обратен завой и потеглиха към София. До свалянето й се бе образувала колона повече от километър преди граничния пункт. "Нямаше как да позволим незаконното блокиране на пътя да продължи, заяви Мариета Иванова пред "Стандарт". Тя беше дошла на пункта заедно с шефовете на Охранителна и на Магистрална полиция в дирекцията. Накрая един от фирмаджиите благодари на Иванова за ефективния подход и пожела двамата да се виждат отново, но по хубави поводи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай