Откриват паметник на Гоце Делчев в Самоков

На церемонията са поканени Бойко Борисов и Зоран Заев

Откриват паметник на Гоце Делчев в Самоков | StandartNews.com

На церемонията са поканени Бойко Борисов и Зоран Заев

С военен ритуал и гвардейска част ще бъде открит паметен знак на българския революционер Гоце Делчев в кв. „Самоково“ в гр. Самоков на 10 ноември от 17.30 ч. Инициативата се е родила преди години, а съорганизатори са ВМРО и община Самоков. Събитието ще уважи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, като се очаква да присъстват и народни представители, заместник областният управител на София област, кметът на Самоков и представители на общинската администрация, представители на Македонския научен институт, членове на Сдружението на българските родове от Македония и др.

Покани за откриването на паметника са изпратени на премиерите на Република България Бойко Борисов и на Република Северна Македония Зоран Заев.

Личността на Гоце Делчев има огромна роля в исторически и духовен план за гражданите на двете съседни държави. Днес повече от всякога Гоце трябва отново да служи като обединител на хората от Република България и Република Северна Македония.“, пише в поканите, изпратени от инициаторите до Борисов и Заев.

Тържественото събитие днес в Самоков ще премине при спазване на всички противоепидемични мерки.

През 1891 г. Гоце Делчев е постъпва във Военното училище в София и за това в наши дни неговата памет освен като революционер и културен деец ще бъде почетена и с военен ритуал.

Самоков и районът играят основна роля в епохата на Възраждането, както и в борбите на българите за обединение след Освобождението. Будното самоковско население се включва активно в революционните борби и войните, които България води. Така през 1897 г. в Самоковското железарско училище Гоце Делчев и група ученици създават македонски революционен кръжок, който има за цел да подпомага борбите на българите в Македония за освобождение. По-късно към кръжока се присъединяват и ученици от Самоковския американски протестантски колеж. Сигурно е, че Гоце Делчев посещава няколко пъти Самоков, Бели Искър и Говедарци заради стратегическото разположение на района – той е бил граничен между свободна България и Османската империя. От Бели Искър през Демир Капия са преминавали четите в посока Банско и Разлог, които се включват в борбата за освобождение на българските земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай