Четвъртък,

Отхвърлиха въвеждането на 6-месечни винетки

От: Администратор -
Отхвърлиха въвеждането на 6-месечни винетки
A
A
A

Депутатите отхвърлиха въвеждането на 6-месечни винетки, предложени в законопроект на първо четене за промяна в Закона за пътищата.

Предложението бе направено от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, а спорове в Народното събрание по темата - разгорещени, съобщава БГНЕС.

„Спазваме европейската директива, независимо, че е препоръчителна и смятаме, че търсенето на 6-месечна винетка няма да е достатъчно търсена. По тази причина и на основата на този анализ, са въведени седмичните и месечните винетни стикери", обясни по време на дебата председателят на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

"В цяла Европа 6-месечна винетка има само за мотоциклети, а у нас те се движат безплатно", уточни Лазаров.

За да има добра инфраструктура са необходими средства, а за да ги има тях, е необходимо хората да си плащат винетките, посочи Лазаров.

Другият законопроект за промени в същия закон е на депутати от ГЕРБ. Той бе приет на първо четене и текстът му е за закриване на държавното предприятие Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти", която бе създадена, когато Росен Плевнелиев беше регионален министър. Съществуването на две паралелни структури, които се занимават с еднаква дейност не е рационално, бе мнението на Лазар Лазаров.

Предложението се основава на вътрешен анализ на дейността на предприятието и на оценка, представена от Световната банка, в частта за инфраструктурата, в който е отчетено, че съществуването на компанията не е оправдано от гледна точка на неговата ефективност.

Тя няма достатъчно добавена стойност за цялостния процес по изграждане, поддържане и управление на пътната инфраструктура, а отделните дейности по разработване на проектите, провеждане на отчуждителни процедури и др., се възлагат на външни изпълнители.

В законопроекта се предлага дейностите, осъществявани от компанията да се поемат от Агенция „Пътна инфраструктура", която е доказала своя капацитет в цялостния процес по проектиране, изграждане, поддържане и управление на пътната инфраструктура.

Уредени са въпросите на правоприемство по отношение на проектите, изпълнявани по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020", както и всички имуществени, финансови и други взаимоотношения, произтичащи от прекратяването на дейността на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички