От Брюксел! Радев скръцна със зъби на кабинета

Ще бъде извършена обаче проверка на енергийните пазари, включително тези на газ

От Брюксел! Радев скръцна със зъби на кабинета | StandartNews.com

Президентът Румен Радев скръцна със зъби на служебния кабинет. Направи го от Брюксел, след края на двудневния Европейски съвет. Коментирайки ваксинацията у нас Радев заяви: "Призовавам за съзнателност и разбиране. Някои от действията на служебния кабинет подлежат на критики, но трябва да направим всичко възможно да не допуснем пик на заразата. Не трябва да изтощаваме нашите лекари".

"Пандемията в Източна Европа се разгаря, ние не трябва да изтощаваме лекарите си", подчерта Радев.

Попитан за коментар на темата "коронавирус и зелени сертификати", държавният глава посочи: "Това е резултатът, който имаме. Отдавна има ваксини, всеки ден се говори за ваксини от специалисти в най-различен спектър, всеки ден се призовават хората, но това е състоянието към момента. България и Румъния бяха единствените споменати държави, без да се дават имената, което беше доста дипломатично от страна на г-жа Урсула фон дер Лайен... Средният процент за Европейския съюз е над 75%, доста държави са 90% и нагоре. Тук в Белгия делът на ваксинираните е 86% при 11 млн. души население – починалите за 10-11-12 човека на ден. Виждате какъв е резултатът – кафета, ресторанти, кина театри – всичко е отворено. Ние трябва да гледаме и тези цифри".

Трябва да има ясно разбиране за това какви може да са последствията от пандемията. Тя се разгаря отново в Източна Европа.

Аз призовавам за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителство. Да, то подлежи на критика в някои аспекти, като начина на въвеждане на тези мерки, но ние трябва да направим всичко възможно да не допуснем такъв пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълно изтощение нашите лекари и в края на краищата да има висока степен на заболеваемост и на починали хора, подчерта президентът.

По повод искането за свикването на Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата с коронавируса, Румен Радев коментира: "Бих свикал, но насреща трябва да имам ясни позиции. В момента не виждам болшинството от партиите с ясни позиции. Част от тях са заети да организират протести, други са заети тайно да подкрепят тези протести и да ги разпалват, други просто не казват нищо.

Всички са изплашени от това, което става и никой не иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза и да излезе с ясна позиция. Много от партиите в момента броят гласове - ще спечелят ли или ще изгубят гласове, ако заемат ясна позиция, а не броят хора, които се заразяват, не броят с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора умират всеки ден. Очаквам конструктивни и ясни позиции от партиите, за да има какво да обсъждаме на един такъв Съвет".

"Уточнявахме много аспекти по външната миграция. ЕС полага усилия да решава проблема далеч от границите си. Има предложения да се засили политиката на реадмисия и да се работи в тясно сътрудничество с Турция, Ливан и Египет. Призовах за ясен оперативен план за охраната по външните граници, особено сухопътните, каквато е тази на България. В случай, че натискът нарасне рязко, трябва да има разписани действия", подчерта Радев.

Той сподели, че е провел няколко разговора с германския канцлер Ангела Меркел. "Основна тема беше евроинтеграцията на Северна Македония, която тя си е поставила за основна цел", посочи президентът.

По отношение на въпроса с енергетиката и високите цени на тока той подчерта, че ЕС категорично не се е ангажирал с финансова и конкретна помощ в тази ситуация. "Отговорността беше прехвърлена към страните членки и техните финансови възможности”.

Ще бъде извършена обаче проверка на енергийните пазари, включително тези на газ. Целта е да се ограничи спекулата на борсите и ако има нередности – те да бъдат отстранени своевременно. Резултатите ще бъдат готови през ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай