Неделя,

Оставят мъртвите души в министерствата

От: Администратор -
A
A
A

София. Кабинетът "Орешарски" реши да не закрива кухи работни места по министерствата. Според правилата досега, въведени от ексфинансовия министър Симеон Дянков, всяко свободно място на служител на трудов договор, се закриваше веднага след напускането или пенсионирането на работника. Правителството обаче реши в сряда, че свободните позиции по ведомствата ще остават такива до намирането на нови кандидати. Кабинетът на Пламен Орешарски обаче запази правилото назначените на трудови договори в министерствата да не бъдат повече от 8% от числеността на съответното ведомство. Точно година по-рано - на 19 декември 2012 г., кабинетът на Бойко Борисов реши да ограничи броя на извънщатните служители, които най-често са нископлатени длъжности като чистачи, огняри, готвачи и шофьори. Тогава предложението предизвика бурен дебат сред министрите на ГЕРБ. Притеснението им бе, че постановлението важи за "наши хора" и с него могат да се разпределят бонуси, защото средствата се получават за цялата численост на хора, независимо дали те са реални служители или само щатна и нещатна бройка. Не е ясно обаче дали всички незаети места досега в администрацията наистина са закрити. Така, ако в края на периода министерствата имат икономии от фонд "Работна заплата", то чиновниците на трудови договори могат да бъдат наградени.

Според официалната статистика за последните 12 г. държавната администрация е набъбнала с 20 000 души въпреки поредицата стратегии за реформата й.

С решението на кабинета "Орешарски" обаче правителството не може да върне на работа хора, които вече са освободили позициите си.

Най-голям проблем с тези щатове в момента има в Министерство на отбраната, където готвачите и сервитьорките в почивните бази се назначават за три месеца само за летния сезон. А според решението за промяна на постановлението, взето от кабинета "Борисов", те не могат да се върнат на работа следващия сезон, защото щатът им вече е закрит.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички