Остават данъчните облекчения за младите семейства

Остават данъчните облекчения за младите семейства | StandartNews.com

София. Запазват се данъчните облекчения за млади семейства, които имат ипотека за единствено жилище. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Обхватът на данъчното облекчение за млади семейства се разширява, за да се ползва и от граждани на други страни членки на Европейския съюз. Разширяването е свързано с открита процедура по нарушение на правото на Европейския съюз от Европейската комисия. 

Данъчното облекчение касае семейства до 35 г. с ипотечен кредит за единственото им жилище. Според Европейската комисия, данъчното облекчение за млади семейства във вида, в който беше регламентирано досега, създава преференциално данъчно третиране на доходите, придобити от местни за България физически лица, спрямо такива, които въпреки че получават по-голяма част от доходите си в България, са установени за данъчни цели в друга държава членка на Европейския съюз.

Семейно подоходно облагане - до края на мандата

Депутатите от ГЕРБ се въздържаха от гласуване,тъй като в текстовете липсва семейното подоходно облагане. Вносителите от Коалиция за България обещаха, че то ще бъде въведено през втората половина от мандата на правителството.

Данък "лихва" остава засега

Сред предизборните обещания на управляващите фигурираше и премахването на данъка върху лихвите от депозити. Текст за намаляването на този данък ще бъде внесен между първо и второ четене, увериха червените депутати. Според кабинета приходите в хазната от този данък формират важно перо в бюджета.

"Ние от Коалиция за България, въпреки предложения законопроект от правителството, ще направим предложение между първо и второ четене по отношение данък "лихви". Ние сме поели предизборни обещания, че докрая на мандата този данък ще бъде премахнат и въпреки несъгласието на правителството, ще го направим като народни представители", заяви Корнелия Нинова от парламентарната комисия по труд и социална политика.

Тя каза, че депутатите ще внесат предложение от следващата година размерът на спорния данък да бъде намален от 10% на 8%, да се намалява с по 2 процентни пункта всяка година, докато до края на мандата бъде напълно премахнат.

 Земеделците без отделна регистрация за тютютнопроизводство

С други изменения в закона отпада задължението на земеделските производители, които отглеждат тютюн, да си правят отделна регистрация и за тази дейност. На първо четене беше прието предложението в действащия закон да се заличат думите „тютюнопроизводители", което е свързано с приети промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, съгласно които отпада задължението за отделна регистрация на земеделските производители като тютюнопроизводители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай