Орязват наполовина посланиците политици

Орязват наполовина посланиците политици | StandartNews.com

Политическата квота за назначения на посланици да бъде намалена наполовина от 20 на 10%. Това предлага външният министър Кристиан Вигенин с промени в Закона за дипломатическата служба, които бяха представени вчера. Малко след като стана министър, Вигенин се закани да ореже т.нар. външни назначения, които от години предизвикват бурни коментари. Ако бъде приет, документът няма да влезе незабавно в сила, а ще има 3-годишен преходен период, за да се избегнат правни и междуинституционални проблеми.

 

Вигенин обясни, че масовите политически назначения били извършени през 2012 г. и мандатът на тези посланици изтича през 2016 г. Ако законът се задейства веднага, президентът Росен Плевнелиев ще трябва да издаде укази за освобождаване на половината политически назначени посланици, което би създало напрежение. Друга съществена промяна, която се предлага, засяга израстването на служителите на Външно. Ще бъде засилена ролята на кариерната комисия, което, според Вигенин, правело невъзможно министърът еднолично да решава кой как да расте в кариерата или къде да замине на мандат. С новите промени се отменя въведената от предишния министър "бърза писта" за млади дипломати, която позволяваше те да бъдат предсрочно повишавани при добра атестация. Сега се забранява повишаването в ранг като награда два пъти последователно. Отпада и възможността за две последователни предсрочни повишавания. Така например ако едната година служителят е повишен в първи секретар, ще трябва да чака 3 години, за да бъде повишен в следващия ранг. Според Вигенин, за да замине посланик с ранг "съветник", дипломатът ще има нужда от 15 години стаж. Създават се обаче стимули за дипломатите, които отиват на мандат в страни, където има опасност за здравето и живота като Ирак, Афганистан, Сирия и други. На тези дипломати две години служба в такава мисия ще им се брои за 3 години дипломатически стаж.

 

Предстои и обсъждане дали Агенцията за българите в чужбина да не стане Изпълнителна агенция или дори дирекция към Външно. Ще се мисли дали и Държавният културен институт към МВнР също да не бъде превърната в дирекция.

 

Отделят пари за гурбетчии в беда

 

Да бъде създадено специално перо в бюджета на Министерство на външните работи за оказване съдействие на изпаднали в беда българи в чужбина. Това ново предложение е залегнало в промените на Закона за дипломатическата служба. В него се казва, че "със закона за държавния бюджет по бюджета на МВнР ежегодно се предвиждат средства за оказване на съдействие на български граждани в чужбина, които се разходват, възстановяват и отчитат при условия и по ред, определени с наредба на Министерския съвет". По думите на Кристиан Вигенин така Външно иска да се ангажира с проблемите на сънародниците ни, които са зад граница. Министърът обаче подчерта, че не всеки проблем ще се решава със средства от този фонд, които ще бъдат използвани основно от консулите ни, за да помагат на закъсали нашенци. Външно иска също така 50% от приходите от наеми и продажби на недвижими имоти да влизат в бюджета на министерството за поддържане на сградния фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай