Орешарски в дома на папата

Орешарски в дома на папата | StandartNews.com

Подарява на Франциск старинно библейско платно

Премиерът Пламен Орешарски е поканен в дома на папа Франциск по време на аудиенцията си в Рим на 28 май, научи "Стандарт". За първи път български премиер ще може да посети папския дом в двореца "Санта Марта". Досега аудиенциите са се провеждали в библиотеката на Ватикана.

Светият отец приема само важни свои гости в папския апартамент в религиозния дом "Санта Марта". Жилището се намира на втория етаж в апостолическия дворец, където са още Клементинската зала и личната библиотека.
Освен с папата премиерът ще има среща и с дясната му ръка - държавния секретар кардинал Пиетро Паролин. Той е дипломат от кариерата, полиглот. След това, в рамките на еднодневната си визита, Орешарски ще посети и новата българска църква "Св. Павел" в Рим.

Храмът беше открит на Лазаровден. Ватиканът го даде за ползване на българите във Вечния град в замяна на църквата до Фонтана ди Треви, която е затворена за дълга реставрация. Новият храм е известен с това, че е бил и първият дом на един от апостолите на християнската църква свети Павел, чието име носи.
Като дар от българска страна премиерът ще връчи на папа Франциск старинно библейско платно темпера на неизвестен автор от 1893 г.

Платното е известно като "Йерусалимия" и е изрисувано със сцени от Библията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай