Орешарски: Ще опитаме да разплатим заварените задължения

„БСП, като мандатоносител, може да реши докога да свърши мандатът – до утре, до март или до края на мандата."

Орешарски: Ще опитаме да разплатим заварените задължения | StandartNews.com

София. „Възнамеряваме да се опитаме в максимална степен да разплатим заварените задължения". Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски на обсъждането за актуализацията на бюджета за 2013 г. Той обясни, че днес цифрите са по-големи, в сравнение с тези през 2009 г. „Не е това философията – да говорим какво ни пречи да свършим работа. Важното е да свършим работа", допълни Орешарски.

„През юни поисках справка какво е очакваното неизпълнение на приходите. 2013 г. за първите шест месеца данъчните приходи са 46,5 % от разчетените. За сравнение, в предните години – през 2010 г. цифрата е 44,6 %. Да се твърди на 46,5 %, че изпълнението е перфектно – не го разбирам. То е много близко до катастрофата от 2010 г. В средата на 2009 г. изпълнението беше 50,4%", каза още премиерът.

С новия дълг от 1 млрд. лв., в актуализацията общият размер дълг от 14,6 млрд. лв. не се изменя, коментира премиерът и уточни, че по време на депресия няма друг механизъм, който да е различен от „фискални стимули за стимулиране на растеж". Орешарски каза още, че би искал да има по-големи разходи за публичност, да има и фискален импулс, но кабинетът се съобразява с дефицита и не може да влиза в различни сценарии, за които се говори в публичното пространство.

„Има основание опасението от г-н Горанов, но увеличението може да стане по-голямо. Има такава хипотетична опасност, но от тези 200 милиона лева разходи, нито един от тях няма да се повтори в следваща година. Трябва да се опитаме да планираме по-точно, така че да нямаме същия проблем и следващата година", посочи Орешарски.

„Неизбежна ли е актуализацията – няма неизбежни неща. Не е неизбежна. Можем да се съберем и в този дефицит. Аз мразя дефицитите. Можем да направим балансиран бюджет, ако спрем да плащаме и да връщаме ДДС, даже и до излишък може да стигнем", каза още Пламен Орешарски.

Премиерът уточни, че предишното правителство си е позволявало „да играе на ръба на фискалния резерв" при упражняване на бюджета. Това създаваше проблеми, каза Орешарски на дискусията за актуализацията на бюджета. „През февруари цялото ръководство на ГЕРБ направи преоценка на водената фискална политика и отправи доста критични думи към вицепремиера и финансов министър дотогава, давайки заявка, че трябва да се промени нещо във водената до този момент фискална политика. Тогава бях един от малкото критици, които дори защитиха елемент от водената фискална политика", каза премиерът.

Орешарски каза, че често е критикувал доста от водените политики: „финансиране на дефицита чрез неразплащане на поет ангажименти, финансиране на дефицита чрез нерегулярно и просрочено възстановяване на ДДС".

Премиерът коментира протеста от вторник срещу сряда вечерта в кулоарите на парламента.

„Приемам за голяма грешка действията на тези, надявам се, малки групи от протестиращи, които ескалираха напрежението. Демокрация с насилие не се съчетава", допълни той и бе категоричен, че и 150 милиона лева пакет няма да бъде достатъчен.

„Не бих могъл да коментирам оперативни решения на място, тъй като не съм ръководел операциите", каза още за обсадата на Народното събрание Орешарски и добави, че не може да коментира самосезирането на прокуратурата за полицейското насилие на протеста. „Те са независими власти и действат в рамките на своите правомощия", каза още той.

„Това, което ще се опитаме, е да покрием и други социални мрежи. На този етап не предвиждаме по-голямо увеличение на дефицита от това, което сме предвидили", каза той и уточни, че приема за нормално противоречивата позиция на ПГ на ГЕРБ.

„Аз не съм политически човек и няма да участвам в каквито и да е избори", каза още на брифинг в парламент Орешарски. „БСП, като мандатоносител, може да реши докога да свърши мандатът – до утре, до март или до края на мандата. Това, което аз съм поел като ангажименти, е на база на тази програма, да правя периодични, краткосрочни, в рамките на няколко месеца екшън планове или планове за действие, които да отчитам. До този момент се стремя да правя точно това", допълни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай