Орешарски представи кабинета пред президента

Орешарски представи кабинета пред президента | StandartNews.com

София. Проведох много интензивни разговори с експерти, които бях набелязал и по-рано в представите си за съответни позиции и как могат да се впишат в цялостна структура на Министерски съвет. Така представи номинираният за премиер Пламен Орешарски експертения кабинет пред Росен Плевнелиев.

На по-ранни етапи си представях малко повече промени в структурата на МС. Предлагам министерство на инвестиционното проектиране, което ще се занимава преди всичко с проектирането и ще бъде с по-различен профил от регионалното министерство. Надделя разбирането, че в някои от секторите едва ли най-удачни ще бъдат административните размествания и структурните промени, с оглед на доста критичното състояние на някои сектори, визирам енергетиката. Затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не - със структурни размествания.

Предлагам Министерството на икономиката да остане в този вид, енергетиката да остане в състава на министерството, и ще отделим само туризма като агенция, каза Орешарски. Веднага трябва да започне работата по стабилизиране и ребалансиране на този сектор, за да не допуснем увеличение на цени, поне - до преглед на методиката, по която се определят тези цени. Оставам обнадежден, че след упорита работа, бихме могли да стигнем и до по-добри резултати. Да не избързваме с ангажименти, каза Орешарски.

В структурен план предлагам МС с един заместник-министър председател, който да отговаря за правосъдие и да координира европейските фондове - две теми, доста важни в контактите с нашите партньори от ЕК и страните членки.

Друго изменение е Министерството на младежта и спорта - така по-добре може да се съчетаят политиките по отношение на младежта и спорта.

Орешарски поясни, че е реагирал своевременно след оттеглянето на Калин Тихолов като кандидат за министър на инвестиционното планиране. На негово място застава Иван Данов, той е със подобна академична кариера и с практически опит, заяви кандидатът за министър-председател Орашарски.

"Това е ваше право и благодаря, че ме информирахте за тази промяна", каза Плевнелиев.

 Минути по-късно президентът подписа указ, с който предлага на Народното събрание да избере Племен Орешарски за министър-председател на следващото българско правителство ".Конституцията не ми позволява да правя оценка на предложения кабинет", допъни той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай