Орешарски помири земеделието

Орешарски помири земеделието | StandartNews.com

Няма да има оставки в Разплащателната агенция, гласуват държавни помощи за фермерите

Премиерът Пламен Орешарски помири враждуващите първи мъже в земеделието. Минути преди да започне заседанието на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", на което се очакваше министър Димитър Греков да поиска оставката на шефовете на Разплащателната агенция Мирослав Николов и Виолета Александрова, министър-председателят извика тримата при себе си. Така се провали първият Управителен съвет от близо два месеца, на който беше събран кворум. В залата присъстваха не само достатъчно членове, но и самите шефове на ДФЗ, които дълго време бойкотираха заседанията. Минути преди да започне същинското обсъждане на предвидените теми обаче, се получило обаждането от Пламен Орешарски.

Нито земеделският министър, нито шефовете на Фонда знаеха каква е причината за повиквателното от премиера, но напуснаха заседанието и тръгнаха веднага към Министерския съвет. "Имахме кворум, но ни повика г-н Орешарски. Ще се явим при него, а заседанието, което се отложи в понеделник, ще се проведе в сряда. Нищо фатално не е станало. Проектите, които трябваше да се одобрят в понеделник, ще се отложат с два дни", коментира земеделският министър на тръгване за срещата при премиера. След това се качи в автомобила си и побърза към Министерския съвет. Подобна беше и реакцията на шефа на Фонд "Земеделие" и заместничката му, които също не коментираха случващото се, а тръгнаха на свой ред към "Дондуков" 1.

Малко по-късно от земеделското министерство се получи официална позиция за сбирката при премиера. В нея се казва, че "на срещата бе постигнато единомислие в позициите за подкрепа на българските земеделски производители и финализиране на проектите по всички мерки, които се разглеждат от Фонда". От текста става ясно още, че земеделският министър и шефовете на ДФЗ са седнали на една маса и са уточнили основните теми за следващия Управителен съвет. Сред тях не е темата за оставка на ръководството на ДФЗ, нито искане за отчет за раздадените бонуси във Фонда, каквито теми бяха предвидени за предходните заседания на УС.

Вместо това ще се даде справка за проектите по всички мерки на Програмата за развитие на селските райони, които се намират в Разплащателната агенция. Ще се вземе и решение за предоставяне на Държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделски производители, както и за предоставяне на Държавна помощ за мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болестите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай