Орешарски обяви безработицата за приоритет

Орешарски обяви безработицата за приоритет | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски обяви справянето с високата безработица за един от основните приоритети на правителството."За мен е най-важното да намалим безработицата, която ни връща в 90-те години", коментира той пред БНТ.

Новият кабинет може да промени правилата за депозитите на държавните пари в банките, които съвсем наскоро прие служебното правителство. Орешарски обяви, че за него те са крайни. Той потвърди още, че ще преразгледа проекта за АЕЦ „Белене", че ще съкращава администрация и че ще се преразгледа забраната за пушене. По думите му вторият ешалон на властта няма да е съставен на квотен принцип.

Кабинетът на Орешарски ще провери как работи наредбата за държавните пари и „ако покаже дефекти", ще я промени. Според премиера тя е крайна и противоречи на банковата логика.

„Служебното правителство направи една регулация, която аз не я намирам за много добра, отива в другата крайност, освен това противоречи на банковата логика", обясни Орешарски и добави, че не е логично например да имаш кредит към една банка, а депозитите да са в друга. Той все пак е на мнение, че не е нормално такава голяма част от финансите на държавата да са концентрирани в една банка. „Трябва да има конкурс, може би трябва и регулация да не е само една банка, но трябва да се обмисли. Да видим как работи наредбата, ако покаже дефекти, ще ги видим и отстраним", допълни той.

Правителството на Марин Райков прие правила, според които държавните структури и фирми трябва да държат парите си в поне четири банки. Причината бяха критиките, че голяма част от депозитите са концентрирани в няколко банки.

Търси се инвеститор за „Белене"

Премиерът потвърди, че проектът за АЕЦ „Белене" ще бъде преразгледан и ще се търси чуждестранен инвеститор, за да не се дават пари от данъците на гражданите. „Според мен има шанс. Аз гледам на „Белене" като на икономика, не като на политика, а ние упорито коментираме политически този проект. Ако той има необходимата ефективност, си струва да се мисли за реализацията", коментира Орешарски и напомни, че във втората атомна централа вече има инвестирани средства, както и че руската страна съди държавата по думите му за 2,5 млрд. лева.

„Като видя как са се променили прогнозите за потребление не само в България, ами и в региона, като видя и иска, ще мога да внеса в парламента цялостен анализ", добави той.

През февруари предходният парламент подкрепи решение на правителството на ГЕРБ и официално спря АЕЦ „Белене", след като не намери инвеститори и след като финансови анализи показаха, че цената му е двойно над записаната в споразумението с „Атомстройекспорт".

Правителството ще направи анализ в енергетиката и ще предложи стабилизационен план. Според Орешарски в системата има много резерви, а държавните дружества се нуждаят от капитализация, така че ще се търсят средства за целта. По думите му предишното правителство е увеличило дела на изплащания от тях дивидент, което ги е разбалансирало и мощностите им не се поддържат и рехабилитират. Закриването на Българския енергиен холдинг обаче е второстепенна мярка, защото ще спести 5 - 6 милиона, а системата се нуждае от стотици, обясни още министър - председателят.

Офшорните фирми са „дребен елемент"

По повод отпадането на първоначално заявените от него планове за забрана на участие на офшорни фирми в държавни търгове Орешарски коментира, че такъв текст може и да залегне в Закона за обществените поръчки, но само като част от по-обширен пакет промени. „Този текст отпадна, тъй като считахме, че е доста дребен и е елемент на оперативното управление. Когато променяме закона, най-вероятно такъв или аналогичен текст ще влезе. Но няма само за това да променяме, има и други неща", коментира премиерът.

Пламен Орешарски обаче увери, че няма да се съобразява с интересите „на когото и да е".

Той отхвърли критиките, че някои от министрите са свързани с корпоративни кръгове. „За всеки човек с по-дълга биография в неговата кариера може да се намери, че в определен период е работил за една компания, в друг за друга. За мен е важно в момента да няма такива обвързаности, и да работи за общите цели", каза премиерът.

Заместник – министрите няма да бъдат назначавани на партиен или квотен принцип, увери още Орешарски. „Ще има критерии и професионализъм. Участвах в правителство, което направи грешка с квотите, не мисля че трябва пак да я правим, виждал съм зам министри, които не можеха да се справят", допълни той.

Причината за създанването на новия пост на министър за инвестиционното проектиране е бил, че регионалното министерство не се е справяло в някои области и страната няма готовност с големи проекти за следващия програмен период, в който ще кандидатства за европейски пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай