Орешарски: Не чух доводи срещу програмата ми

Икономически вицепремиер поема Агенцията за инвестиции

Орешарски: Не чух доводи срещу програмата ми | StandartNews.com

Брюксел. Не чух възражение срещу програмата ми в обществото и ще продължа да работя по нея. Правителството няма да предприеме никакви преки действия да тушира напрежението в обществото и протестите срещу кабинета, а ще се стреми да се докаже чрез работата си.

Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски в Брюксел. "Кабинетът ще работи в интерес на хората", допълни премиерът. Той подчерта, че програмата му не е застинала и мерките в нея ще са минимално предприетите до края на годината като те ще бъдат актуализирани и допълвани.

"Търсим най-добрите варианти за страната, не съм убеден, че избори сега и веднага ще решат проблемите. По-скоро крият риск да ги задълбочат", заяви премиерът. Той обясни, че не е готов още с кандидатурата си за шеф на ДАНС и че не възнамерява да бърза с нея. Назначенията ще стават на база професионални качества и приемлива обществена репутация, заяви Орешарски.

"Ще се проверяват повече подробности от биографията на всеки кандидат за държавен пост, включително и такива, които не влизат в архивите на МВР", обясни премиерът. Той обрисува и профила на вицепремиера, който скоро трябва да бъде назначен. Той ще отговаря пряко за Агенцията за инвестиции и банката за развитие и ще следи икономическите дейности в министерствата, без да има конкретно такова на пряко подчинение. Вицепремиерът ще има за задача да даде тласък на електронното правителство и промотирането ни като инвестиционна дестинация.

България е получила критики от Брюксел относно определянето на приоритетите за следващия програмен период на европомощта, тъй като те не кореспондирали с проблемите пред страната ни. Как това да бъде поправено, ще стане ясно след широка обществена дискусия. Министрите на транспорта, екологията и регионалното развитие пък още следващата седмица ще имат среща с еврокомисаря Йоханес Хан, за да дискутират възможностите за удължаване срока на усвояването по настоящите европрограми и релокиране на средства, което да минимизира риска от загуба на пари от Брюксел.

Премиерът Пламен Орешарски подчерта и че позицията на страната ни за предполагаемото участие на Хизбула в терористичния акт в Сарафово не е променена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай