Орешарски готов на диалог със студентите

Орешарски готов на диалог със студентите | StandartNews.com

София.  Има много неща, които студентите да ми кажат и аз да има кажа, струва ми, че може да направим диалог с тях. Те са в правото си да протестират, разбира се, но трябва да избираме формите на протест, за да не пречим на останалите. Това заяви пред БНР премиерът Пламен Орешарски, който е на работно посещение в Брюксел.

От Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, министър-председателят заяви, че се надява на диалог не само с тях, но и с други групи, които имат критично отношение към институциите. Орешарски изтъкна, че критиките на окупиралите Ректората студенти не са само към правителството, но и към други институции.

"Разбирам че имат критични искания и към Конституционния съд, и към парламента", посочи той.

"Хаосът лесно се създава, но много трудно се възстановяват обществото и икономиката след това", категоричен бе Орешарски.

Относно бежанската криза в България, Орешарски обяви, че страната ни трябва да изпълним хуманитарния си дълг по отношение на бежанците и да разчитаме, но не напълно, на европейската солидарност. Очакваме и финансова помощ, не само техническа, но това няма да покрие всички наши нужди.

Когато не защитавате лични каузи, а национални, няма от какво да се притеснявате. Форматите на разговори на европейските съвети са такива, че всеки откровено излага своята кауза и се опитва да я защити. Това, което често е слабост в нашите позиции е, че ние искаме нещо, но трудно го аргументираме и затова не са редки случаите, когато не се приемат наши тези.

Например на този съвет имахме добра аргументация и искането ни да се включат и югоизточните граници на общността беше прието от останалите лидери и от президента на ЕС, обясни Пламен Орешарски, който получи европейска подкрепа за проблемите с миграционния натиск.

Той каза, че по време на съвета няколко пъти е споменал, че очакваме помощ от ЕС, но в никакъв случай не трябва да очакваме, че тази помощ ще покрие всички наши разходи. Предстои в следващия европейски съвет да се дискутират въпросите на бежанците и справянето с вълната, стана ясно от думите на българския премиер. Той каза, че е имал среща и с гръцкия премиер Андонис Самарас и той е приел да посети България до края на тази година. Много от основните точки, които ще предложи Гърция отговарят на нашите интереси, подчерта Орешарски.

Ксенохобсткото ни отношение вече се коментира в Брюксел, много лошо впечатление прави, изключително лошо. Сигурно няма да мине много време и ще видим репортажи за лошите условия, в които живеят бежанците. Тази бежанска вълна е нова за нас, ние не сме подготвени. Търпим критики за лошите битови условия, но се стараем, призна Пламен Орешарски.

На въпрос дали се е наложило да обяснява на председателя на ЕК Жозе Барозу относно мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци до 2020 г., Орешарски каза, че Барозу е много опитен политик и разбирал южните политически емоции. Опитах се да му обясня, че това е елемент на политическа емоция на широк кръг партии, в това число и на основната политическа опозиция. Така, че разбираема е за него нашата реакция, но друг е въпросът, че тя е изцяло нерационална и ще трябва да търсим много бързо варианти да я поправим, заяви Пламен Орешарски.

Според министър-председателя сегашната бежанска вълна няма пряка връзка с Шенген. „Тя по- скоро би могла да ни приближи, ако ние съвестно изпълняваме ангажиментите си. До този момент никой не ни критикува, че приемаме нелегални емигранти, защото нашите гранични власти залавят тези бежанци. Проблемът не е от коя част на границата минават бежанците, а необходимостта от доста повече ресурси, с които не разполагаме, за да посрещнем бежанската вълна. Ако към този момент ситуацията е под контрол, тенденциите са притеснителни, тъй като никой не очаква, че конфликтът в Сирия скоро ще бъде разрешен и че скоро вълните от бежанци ще секнат", отбеляза г-н Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай