Неделя,

Орешарски: 3 март е ден първи в новата история на България

От: Администратор -
A
A
A

3 март е ден първи в новата история на България и този ден е възкресение за нов политически живот. Това написа в страницата си във "Фейсбук" Пламен Орешарски по повод националния празник на страната и цитира Вазовата "Епопея на забравените": "В Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей" и това е Шипка.

"Дълбока признателност и благодарност пред смелостта и героизма на героите на нашето Освобождение. Важно е да помним и да се гордеем с нашето минало. Но още по-важно е да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето. Защото свободата не се дава веднъж завинаги. За нея трябва да се работи всеки ден", заявява Орешарски в личния си профил във Фейсбук.

"Днес празнуваме възстановяването на българската държавност. Но да не забравяме, че за да пребъде България, е необходимо да работим неуморно за нейното развитие. Това е наша обща кауза. За да я постигнем, нека сме единни поне в нашето родолюбие", казва Пламен Орешарски.

Скъпи сънародници, поздравявам Ви с Националния празник на Република България – 3 март. Тази година на тази дата отбелязваме 137-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор, сложил край на Руско-турската война, която ние, българите наричаме Освободителна, заедно с други народи. Освободителна, защото слага край на петвековното отсъствие на нашата държава от политическата карта, защото прекъсва продължителното лишаване на нашия народ от правото да решава сам своята съдба, от привилегията да бъде достоен член на семейството на свободните нации. Празнуваме точно днес, защото на 3 март бе създадена бленуваната от духовници, просветители и възрожденци, заплатената с кръвта на хайдути, революционери и опълченци Трета българска държава, написа председателят на БСП Михаил Миков във социалните мрежи.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички