Петък,

Одържавяване на хазарта нарушава Конституцията

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Много моля законодателят да не нарушава Конституцията, обърна се към управляващите юристът и бивш премиер Огнян Герджиков в интервю за БНТ.

Държавата не може да си позволи да одържави хазарта, категоричен бе Герджиков.

Ако това се случи - ако държавата одържави хазарта, Конституционният съд ще отмени този закон, обясни проф. Герджиков в чисто юридически аспект.

"Много моля основният закон да се спазва. Лотарията не може да бъде държавна - и да искаме към днешната дата не може", подчерта юристът.

Иначе в неюридически аспект, според бившия служебен премиер нацията се зомбира с хазартните игри. Проф. Герджиков е обезпокоен за инвазията на хазарта по телевизията за това кой е спечелил и каква сума. Той даде за пример как на една бензиностанция човек заредил бензин за 10 лева, а взел лотарийни билетчета за 30 лв.

Хазартът действа страшно навъзпитателно и трябва да има контрол на държавата. "Хазартът не може да бъде фокусът на вниманието", настоя още юристът.

Изравняването на наказателната отговорност на ненавършилите пълнолетие с пълнолетни би било катастрофа. Това никъде го няма в цивилизования свят. Може да има дискусия за корекция на наказанията за най-тежките престъпления, но пълното изравняване ще покаже, че вероятно сме в Средновековието, коментира още Огнян Герджиков. Дълбоко не съм съгласен на всеки конкретен случай да се реагира със законодателни промени, добави той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички