Очаквано: НС пусна референдума на Слави

Очаквано: НС пусна референдума на Слави | StandartNews.com

Депутатите се скараха за балерините от шоуто

С внушително мнозинство от 131 гласа "за", само 18 "против" и 1 "въздържал се" депутатите разрешиха допитването да се проведе по всички 6 въпроса, предложени от Слави Трифонов и неговия екип.

Само един депутат от БСП се включи в гласуването и то за да даде вот "против", 1 глас "против" имаше и от РБ, 16 от ДПС бяха категорично "против", а депатутите от Атака изобщо не участваха в гласуването.

Всички останали парламентарни групи подкрепиха провеждането на референдума, който ще бъде заедно с президентския вот.

Над два часа продължи дебатът в пленарна зала. Той беше съпроводен с обвинения за пълзящ преврат в залата, спорове дали се нарушава конституцията и много смях.

Преди началото му един от сценаристите на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов се качи на парламентарната трибуна, за да защити въпросите. "Те са подкрепени от близо 600 хиляди българи. За първи път референдум не е иницииран от политическа партия, НС се намира в исторически момент и за първи път може да докаже, че са истински представители на народа. Вие не сте богове, не сте императори", обърна се към депутатите Йорданов.

Цветан Цветанов обяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи шестте въпроса и няма да участва в дебата, за да не губи времето на НС за същинска парламентарна дейност и да не увеличава градуса на емоционалното напрежение.

Мариана Тодорова от АБВ определи референдума като провокация към НС и институциите, чиято цел е да очертае статуквото. АБВ подкрепя част от въпросите, други не одобрява, но също ще защити правото на хората да кажат мнението си. Подобна беше позицията и на БДЦ. "Дозата популизъм може да увреди плуралистичната демокрация, както и системата на МВР и субординацията вътре в нея, да даде власт в ръцете на местни престъпни групи", каза Стефан Кенов.

Възраженията дойдоха основно от БСП и ДПС. Според Валери Жаблянов сценаристите на Слави се опитват да разделят нацията, да подкопаят основите на държавността. "Това е опит за пълзящ преврат. Задачата ви е да взривите конституционния ред в държавата", посочи той.

"Каквито и промени да се правят в политическата система, докато не се промени сегашният социално-икономически модел, хората няма да живеят по-добре", допълни Янаки Стоилов (БСП). Той иронично добави, че в стилистиката на шоу-предаването за набиране на подкрепа за въпросите балерините на Слави всеки ден могат да излизат с табелки с въпросите, понеже хората вече не разбират от аргументи, а си създават мнение с образи. Той предупреди, че е възможно в опита да се движим напред всъщност да се върнем назад". "Когато в политиката има малко смисъл, прилагателните пред нея няма да я спасят".

Според Хамид Хамид от ДПС половината от въпросите са от компетенцията на Великото народно събрание, което прави невъзможно провеждането на референдума. "ДПС ще гласува против, защото искаме да имаме моралното право да коментираме пред нашите избиратели последиците от този референдум. Не приемам, че защото 570 хиляди души са се подписали, трябва да пренебрегнем нашите юридически аргументи и да нарушим конституцията", каза той.

Магдалена Ташева от "Атака" разсмя залата с атрактивно изказване. Според нея въпросите от референдума са "квинт есенция на политическата неграмотност, която на всичко отгоре е противоконституционна". Тя препоръча наборът от въпроси да се вземе и да се хвърли в кошчето, където му е мястото. Парадоксално било че референдумът се рекламира като борба с олигархията, а в същото време се подкрепя от тази олигархия. Освен това се предлага от "офшорен милионер, чалгаджия, учиндолски шут, вариететен богаташ", който спечелил богатството си защото на диванчето му се изреждали всички силни на деня. "Този референдум разчита на политическата неосведоменост на българския народ и е опит да се насочи народният гняв към НС, а не към Министерски съвет", каза тя. И се мотивира с факта, че парламентът има 51 милиона лева бюджет като така на практика разпределя по-малко пари отколкото Вяра Анкова като шеф на БНТ. "Това е един антидемократичен пасквил, истинските му автори са се срамували от него, затова са използвали за куриер учиндолския палячо", каза тя. Целта била да превърне България в президентска република като подобие на това, което прави Ердоган в Турция.

Корман Исмаилов от РБ обяви, че той лично се е подписал за провеждане на референдума с ясното съзнание, че българските граждани трябва да си кажат мнението, макар че той лично ще гласува "против" някои от въпросите. Исмаилов упрекна колегите си депутати, че са започнали да се мислят за много велики.

Радан Кънев от РБ коментира, че дискусията е "напълно излишен популизъм и словоблудство". Ние сме задължени да гласуваме "за" и не можем да водим дебат по същество и за диванчета", посочи той. Според него истинският въпрос е може ли тази зала да преценява кое питане е от компетенцията на Велико народно събрание и обвини ДПС, че не за първи път се опитва да си присвои правото на съдник, който да преценява това вместо Конституционния съд.

Въпросите за референдума:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай