Петък,

Общи листи? С кого ще се яви на избори Стефан Янев

От: Стандарт -
1841
Общи листи? С кого ще се яви на избори Стефан Янев
A
A
A

Проблемът с мигрантската криза е комплексен и е от години. Става дума за качеството на преградното съоръжение и оборудването му, за окомплектоването на личния състав, за кадровите промени, логистичната поддръжка. Аз не виждам да се търси комплексно решение на този проблем. Това каза ген. Стефан Янев, лидер на „Български възход“, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той посочи, че е необходимо да има работещ парламент, който да предприеме и нужните промени. Важно е да се направи дълбок анализ, допълни политикът.

Янев коментира взаимодействието между българските гранични власти и Фронтекс. Генералът подчерта, че армията може да подпомага гранична полицията, но не може да свърши работата на полицията. „Предполагам, че има добро сътрудничество с Фронтекс“, допълни той. Янев е на мнение, че ако става дума за оборудване на границата, тогава е редно Европа да отдели средства.

Янев коментира и дискутираната тема за съвместно явяване на „Български възход“ с ВМРО на изборите. Той обясни, че през тази седмица ще проведат срещи и разговори с партии, които са отворени за диалог.

„Коалиция със сигурност няма да има. Ние се явяваме самостоятелно на изборите. В момента разговори водим с ВМРО и други формации за съвместно участие в изборите. Това означава, че бихме могли да направим съвместни листи, да имаме участие в общи политики, приоритети, които да се защитават от бъдеща парламентарна група. Все още не са взети такива решения, които да бъдат обявени официално“, каза Янев.

Ген. Янев коментира и списъка „Магнитски“. Той не смята, че казусът ще се отрази на изборите. По негови думи през последните две години в политическото пространство диалогът между партиите се води през скандал. „Още един скандал повече или по-малко не променя генералната картина“, допълни политикът.

По негови думи реформите в обществото изискват добро разбиране на това как функционират системите.

„Бихме подкрепили смислена съдебна реформа, която търси равнопоставеност на частите на съдебната система, при запазване на тяхната независимост и взаимодействие с другите власти“, заяви Янев.

По отношение на приемането на еврото, въпросът е дали България е готова, смята той. По негови думи, ако има стабилно правителство страната ни ще е готова за 2024 г.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com