Обсъждат смени на министри

Обсъждат смени на министри | StandartNews.com

Първанов иска главата на Христо Иванов, Даниел Вълчев възмутен - правосъдният шеф не внесъл нито един закон

Радан къса с Танев със смс, министърът уволнил негов човек

Смени на министри, излъчени от реформаторите, се обсъждат в управляващата коалиция. Камъчето изплю лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той призна, че е сондирал рокади. Разговорите му обаче не довели до конкретни предложения. "Инициатива на РБ за смяна на наши министри няма, въпреки че сме водили определени разговори към този момент", изпусна се в кулоарите на парламента реформаторът. И веднага прехвърли топката към премиера Бойко Борисов: "Персоналните промени в кабинета са инициатива на премиера. Такова предложение няма".

Оказа се обаче, че предложение не само има, но и е дошло от самия Кънев. Това разкри друг представител на Реформаторския блок - Даниел Вълчев от Движение България на гражданите (ДБГ). В петък на заседание на председателския съвет на РБ от името на ДСБ Радан Кънев е поискал сваляне на политическото доверие от образователния министър Тодор Танев. Позовал се на решение на своята партия. От ДБГ обаче се възпротивили. "Идеята да се поиска оставката на един министър сигурно е правилна, но въпросът е друг - министърът е институция и е редно, когато искаш да престанеш да го подкрепяш, най-малкото да го извикаш", обясни Вълчев аргументите си. По думите му професорът е станал лош, защото е уволнил един-двама партийни активисти. Ден преди това - в четвъртък, Кънев е изпратил есемес на просветния министър, с който го уведомил, че прекъсва отношенията си с него, научи "Стандарт". Причината - освободил парламентарния секретар Ралица Кирилова, която е била назначена по личната препоръка на тъмносиния политик. Танев няма да бъде сменен, твърдят наши източници от правителствения екип.

В края на миналата седмица примерът Бойко Борисов извикал Радан Кънев и директно го попитал дали той или негови съпартийци имат нещо общо със скандала "Яневагейт" и опитите за дестабилизация на властта, съобщи сайтът "Епицентър". Кънев потвърди пред "Стандарт", че е имал среща, но отказа да съобщи темата на разговора.

Признанията му за обсъждани рокади в кабинета бяха направени, докато самият Кънев бранеше друг реформаторски министър - правосъдния Христо Иванов, от критиките на АБВ. На извънредна пресконференция лидерът на партията Георги Първанов поиска оставката му заради "скандала с ЕК по казуса "Яневагейт" и го обвини, че е "основната пречка да се случи съдебната реформа". "С болка и съжаление трябва да отбележим, че сме единствената държава в ЕС, в която министър или е позволил да бъде употребен в грозна спекулация, или сам е спекулирал с ЕК", допълни заместникът му Румен Петков. Самият Иванов лаконично заяви, че още никой не му е искал оставката, и избяга от журналистите. "България е преживяла много министри на правосъдието, Христо Иванов не е нито най-добрият нито най-лошият, но за една година министерството му не е внесло нито един законопроект", коментира и Даниел Вълчев.

От две седмици в парламента се говори, че заради скандала с ремонта на МиГ на мушка е и военният министър Николай Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай