Събота,

Няма виновни за аферата "Костинброд"

От: Администратор -
3760
Няма виновни за аферата "Костинброд"
A
A
A

Оправдателната присъда на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков по т. нар. "Костинбродска афера" влезе в сила. Прокуратурата се е отказала да протестира решението на Софийския градски съд. БНР съобщи, че са получили лаконично обяснение, че това е решение на наблюдаващите прокурори и че повече коментари няма да има.

Да се остави да влезе в сила оправдателната присъда на Росен Желязков обаче е изненада, тъй като преди три седмица Теодора Златева и Нина Кирилова заявиха, че ще я протестират. Малко преди решението на съдия Ани Захариева те поискаха двегодишна условна присъда с четири години изпитателен срок за бившия главен секретар на Министерския съвет в служебния кабинет на Марин Райков. Обвинението настоя още Росен Желязков да не заема висши държавни или обществени постове за две години. И всичко това, защото смята, че той е извършил престъпление по служба, като не е осъществил контрол при отпечатването на бюлетините, за да набави облага за печатницата "Мултипринт".

Аферата с близо 400 000-те надтиражни и годни за гласуване бюлетини гръмна в деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори през май 2013-а година. Прокуратурата показа - първо на мултимедия, а после и на живо - в гаража в ДАНС, опакованите в палета бюлетини. В обвинителния акт на Росен Желязков се твърдеше, че бездействието му е провокирало обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт.

След като чу в средата на април "невинен", Желязков, който в момента е съветник на премиера Бойко Борисов, каза, че има "институционално мислене", затова няма да съди държавата в Страсбург.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички