Неделя,

Няма национализация на частните пенсионни фондове

От: Администратор -
A
A
A

Конфликт в коалицията няма, няма и национализация на частните пенсионни фондове. Това обяви социалният министър Ивайло Калфин след редовното заседание на кабинета. 

„Няма масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ. Няма хора, които да бягат от тях. Всички тези приказки, някои от тях с доза истерия за национализация, че ще бъдат взети парите на хората се оказа, че не са верни. Няма за какво втори път да повтаряме същата сценка", коментира той по адрес на коалиционния партньор РБ, цитиран от bTV. 

Калфин обясни, че до март тази година хората, които изнасят партидите си от частните пенсионни фондове и ги прехвърлят в НОИ, са главно такива, които са се пенсионирали рано и прехвърлят песията си в държавата, за да се възползват напълно от нея. За пример той даде работещи от сектор „Сигурност".

По-рано днес стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов е готов да оттегли предложените от ведомството му промени в Кодекса за социално осигуряване, но само ако Министерството на труда и социалната политика или Комисията по финансов надзор дадат алтернативни предложения за решаване на проблема с вторите пенсии.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички