Ножът опря до кокала! Какво чака политиците?

Според проф. Стоян Денчев, ако има нови избори, резултатът ще зависи от начина на гласуване

Ножът опря до кокала! Какво чака политиците? | StandartNews.com

"Ще ми се да има шанс за създаване на какъвто и да е кабинет. Би могло да се състави такъв кабинет. Явно, че не може да има пресечна точка на всички предложения. Много трудно се създава такова мнозинство на еднаквите предложения, но се надявам, че разумът би трябвало да надделее над хаоса", заяви общественикът проф. Стоян Денчев.

Той сподели, че очаква българските политици да се превърнат в държавници, защото ножът е опрял до кокала.

"Тяхната цел не е насочена към формиране на правителство, което да изведе от кризата България, а си мислят какво ще стане при следващите избори, а то нищо ново няма да стане. Някой трябва да се жертва от тези политици и да каже "майната му на бъдещето, дайте да видим настоящето", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако утре има извънредно заседание на парламента, то би могло да приеме промяната на Закона за гласуването и да приеме някаква резолюция, свързана с указване на военна помощ на Украйна.

Според него, ако има нови избори, резултатът ще зависи от начина на гласуване – дали ще бъде хартиена или друга бюлетината, и смята, че ще се запази съотношението, което е сега.

"Дай, Боже, да се формира някоя нормална коалиция, която да дойде на базара на общи ценности и цели", добави той, след което цитира думи на Нелсън Мандела: "Стремежът към живота не трябва да се отчита с това колко си лош, когато паднеш, смисълът на живота е веднага, като паднеш, да станеш", към това трябва да се стремят нашите политици", категоричен е Стоян Денчев.

Той предполага, че ГЕРБ ще се опита да състави правителство на малцинството, ако не успее да мотивира хора, които да гласуват и да станат подкрепа на правителство с определени цели, но това няма да се получи и посочи, че третият мандат се оказва най-възможен.

"Мисля, че и "Български възход", и "Демократична България", и БСП биха имали шансове, но най-голям шанс има "Български възход". Ако реши президентът, че ще ходим на нови избори, би могъл да го даде и на ДПС", уточни гостът.

Той каза, че няма да има никакво правителство, докато няма българско мнозинство, а не евроатлантическо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай