Новото министерство си сменя името

С промяна на ЗОП ще имаме 2-3 пъти повече обекти с европари, категоричен е Иван Данов

Новото министерство си сменя името  | StandartNews.com

Варна. Думата инвестиционно проектиране веднага ще изчезне, ако променим Закона за устройство на територията, който е един изключително противоречив акт. Предлагаме веднага тогава министерството на инвестиционното проектиране да се казва министерство на строителството, каза във Варна министърът на най-атакуваното ведомство Иван Данов.

Той посочи, че министерство на строителството има във всички западноевропейски държави и отделно съществува в тях министерство на регионалното или териториалното развитие. Около 50 000 лева са изхарчени за новата структура към кабинета, повтори Данов това, което вече каза в голямо интервю за в."Стандарт".

Във ведомството са назначени 125 служители и някои от тях още работят в коридорите, допълни министърът. Той отново припомни, че води голяма битка за промяна на Закона за обществените поръчки, защото личното му мнение е, че у нас се строи изключително скъпо. С промяна в закона може да се построят с парите по оперативните програми два и три пъти повече обекти, отколкото в момента се правят, категоричен е той.

И отново припомни, че най-добре е да въведем германския ЗОП в строителството, който позволява участие на големи, средни и малки фирми. Той е с ясни критерии, всичко е легализирано и не позволява корупционни практики. Обществена поръчка не се провежда при явили се само две фирми и тя се обявява наново, за да участва и трети кандидат.

Твърде сериозният отпор срещу министерството не е от хора, които искат промяна по посока на европейския опит, където няма корупция, каза министър Иван Данов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай