Ново 20 в София! Временен председател на СОС?

Вили Лилков чака празнична заря за шеф на местния парламент

Ново 20 в София! Временен председател на СОС? | StandartNews.com

Нова идея за разплитане на възела с избор на председател на СОС даде столичният общински съветник Вили Лилков. Той се надява да има празнична заря в Столичния общински съвет (СОС) и да бъде избран председател на градския парламент. "Общинският съвет е в политическа криза, но въпросът е да не се пренесе кризата в Столична община", заяви той.

Преди ден Лилков предложи председател на ротация. Днес, в ефира на бТВ, той лансира нова идея – временен председател.

"ПП-ДБ-Спаси София не успяха да организират политическо мнозинство, което да поеме отговорност за управлението и трябва да се търси решение в по-широк формат", настоя още той.

Вили Лилков се надява общинските съветници да завъртят колелото и да изберат поне един временен председател на градския парламент. Със серия от разговори до 11 януари трябва да се намери решения кой да е председател на СОС, надява се общинският съветник.

"СОС не може да взема никакви решения, не можем да приемем бюджет, план-сметката за чистотата, ще работим със стария, не могат да се задвижат никакви проекти, трупат се преписки, не са структурирани и комисиите, които имат срок да се създадат 45 дни след приемането на бюджета на държавата, дори не сме гласували заплата за кмета, не е приета структурата на общинската администрация и предложенията за реформи, което значи, че няма да има такива през следващите месеци", изброи Лилков всичките неща, които чакат да се приемат.

Той е сигурен, че с добронамереност ще бъде избран председател на СОС. Ключът за намиране на мнозинството е в ПП-ДБ-Спаси София и ГЕРБ-СДС.

"Изтощително е да се търсят плаващи мнозинства в градския парламент. Възможната опция е Столичен общински съвет на ротация", категоричен бе той.

"Не бих казал, че ще се извиват ръцете на кмета на София Васил Терзиев, а той трябва да започне да събира общинските съветници и да предлага решения", коментира още Лилков, който се надява на 11 януари СОС най-после да пусне бял дим от комина.

Той обясни, че първото условие да заработи Столичният общински съвет е да бъде избран председател. "СОС не може да се задава по общинските решения, не може да приеме бюджет, не може да приеме план-сметката на чистотата", посочи Вили Лилков в сутрешния блок на bTV.

"Всичко е блокирано, трупат се преписки", изтъкна той. Все още не били структурирани и общинските комисии в градския парламент, не била гласувана и дори заплатата на кмета.

Лилков обясни и, че засега не са гласували заплати на съветниците.

"Ясно е, че трябва да се търсят решения в по-голям формат, общи преговори. Идеята ни с Карлос Контрера е да съберем по двама представили и да завъртим колелото, поне да изберем една фигура начело, ако трябва и временно. Възможна стъпка е и шеф на ротация", поясни Лилков.

"Кметът на София Васил Терзиев е предложил 109 проекта за капиталовата програма за общините, но тези проекти би било хубаво да бъдат разгледани и от общинските съветници. Блокажът е много сериозен и софиянци започват да понасят всичко това", завърши Вили Лилков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ooo
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи