Новият бюджет! Ето кои заплати вдигат

150 милиона лева получават полицаите

Новият бюджет! Ето кои заплати вдигат | StandartNews.com

Заплатите в редица сектори ще бъдат увеличени с новия бюджет за 2023 г. Той бе разглеждан  на второ четене от Комисията по бюджет и финанси, която се събра на извънредно заседание. Депутатите от различните партии вече са готови с промените, които искат да бъдат направени.

ВИЖ ОЩЕ: Асен Василев проговори за "Лукойл". Разкрития

Има 70-80 предложения за различни промени, които основно са за увеличаване на заплати в различните сектори, най-вече в обществената сфера. Според предварителните разчети, предложенията за увеличаване на заплатите са общо за около 300 милиона лева, но с гласуванията, които минаха, вероятно увеличенията ще са за близо 400 милиона лева. За да не се отвори дупка в бюджета и разходите да са много повече от предварително планираните, се предвижда тези пари да се вземат от капиталови средства, заложени за съответните ведомства. Предложението на ИТН, което за пореден път правят, е парите за партиите да се намалят от 8 лева на 1 лев за глас.

ВИЖ ОЩЕ: Скок на пенсии и майчинство - министър каза условието

Как изглеждат предложенията за Бюджет 2022?  Поне за момента към МВР се насочват най-много средства - 150 милиона лева. За Спешната помощ и Районните здравни инспекции са отделени 30 милиона лева, като първоначално беше разписано 36 млн. лева, но изменението идва заради това, че повечето пари ще дойдат от август, а не от юли.

Появи се и предложение за 75 милиона лева, които да се насочат към заплатите на военнослужащите. Какво от всичко това ще се превърне във факт ще стане ясно и след окончателното гласуване в пленарната зала, което трябва да стане до края на седмицата.

Интересното е, че това заседание започна с отчет на финансовия министър, който обясни стъпка по стъпка какво ще прави държавата на пристанище "Росенец". По думите му, според приетите правила, до края на годината там ще постъпва руски петрол. Но от 1 януари догодина това ще бъде прекратено. И е важно за националната сигурност, според Асен Василев, а и за да не поскъпнат цените, да има план как да се действа. Тук изненадващо от ГЕРБ предложиха тази дерогация или това условие да внасяме руски петрол до края на годината, да отпадне още през август. По думите на Делян Добрев "Лукойл" не е внесла и една стотинка заради това, че ползва по-евтин руски петрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай