Асен Василев проговори за "Лукойл". Разкрития

Бюджетната комисия изслуша финансовия министър

Асен Василев проговори за "Лукойл". Разкрития | StandartNews.com

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев ще постави пред кабинета въпроса за смяната на представителя на държавата в „Лукойл“. Това съобщи самият той по време на заседанието на бюджетната комисия след въпрос на Йордан Цонев дали смятат да направят това и как ще процедират.

ВИЖ ОЩЕ: Новият бюджет! Ето кои заплати вдигат

В началото на юли стана ясно, че представителят на държавата в "Лукойл" не подава необходимата информация. Тогава беше обявено, че се изготвят критерии да се проведе конкурс и той да бъде променен.

Представител на държавата в "Лукойл" сега е Красимир Първанов, бивш зам.-енергиен министър от времето на управлението на ГЕРБ преди поредицата от предсрочни парламентарни избори.

„Това ще го поставя на вниманието на Министерски съвет да се смени текущият представител, който не е подал писмени доклади никога в историята. Ако колегите имат някаква препоръка, предпочитания, можем да го вземем предвид“, каза Василев.

От своя страна Йордан Цонев препоръча представител на държавата в компанията да бъде по-компетентно лице, което познава материята, като най-добре за него е това да е ръководството на НАП. Повод за тази дискусия бе изслушване на министъра относно решението на парламента да отмени концесията на пристанище „Росенец“.

„Става въпрос за решението, което Народно събрание прие, което е свързано с концесията на пристанището на „Росенец“. Имаме списък с неща, които в момента се извършват от компания „Лукойл“ като концесионер“, каза Асен Василев. Той предложи по темата да има доклад.

„Моят съвет по-скоро към вас би бил да се направи един основен преглед и доклад как този процес да протече така, че националната сигурност да не е застрашена. Така ще се постигне ефектът, който Народното събрание цели с решението“, каза Василев.

Министърът изтъкна, че ще трябва да се проследи внимателно как протича отказът от използване на руски петрол в бургаския нефтохимически комплекс. България получи отсрочка от евросанкциите, която след броени месеци приключва. "Имайки предвид, че дерогацията изтича 2024 г., компанията трябва да представи план как стига до нула руски петрол, без това да доведе до недостиг на петролни продукти у нас. Моят съвет е да се направи преглед как да протече този процес, за да не се наруши националната сигурност", обясни Асен Василев.

В същото време се появи предложение от ГЕРБ да не се чака 2024-та година, а в закона за бюджет 2023 да се включи параграф, че още идния месец България ще се откаже от изключението и "Лукойл" трябва да спре да преработва руски петрол. Идеята е на Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай